Aulangolla heitetään viikonloppuna paidat ja housut pois

Hämeenlinnan Aulangon historiallisissa maisemissa tepastelevat viikonloppuna miehet ja naiset ilman rihman kiertämää. Suomen Naturistiliiton kansallisilla naturistipäivillä heitetään saapasta ja tikkaa, petankkia ja frisbeetä sekä saunotaan yhdessä. Paikalle odotetaan yli sataa naturistia.

nudismi
Neljä alastonta ihmistä istuu ruohikolla selkä päin kameraa.
Luonnonmukaiset ry

Hämeenlinnan Aulangon Lomakylään ei viikonloppuna tavallisella auringonottajalla ole asiaa. Paikka on kiinni, koska siellä on yksityistilaisuus. Menossa ovat Suomen Naturistiliiton kesäpäivät. Koko lomakylän alue on naturistialuetta sunnuntai-iltapäivään asti.

Naturistit ovat henkilöitä, jotka tuntevat olonsa luonnossa luontevammaksi ilman vaatetusta.

Naturisteja alkaa saapua paikalle perjantaina kello 14. Kaikki paikalle saapuvat saavat maksusta ranteeseensa tunnisteen. Virallinen lipunnosto on kello 17.

Parin päivän aikana ohjelmassa on runsaasti erilaisia pelejä, yhteissaunomista, hämäläinen ruokapöytä, tanssimista ja karaokea. Lopuksi on aina yöunti.

Lauantaina on lisäksi kävelykierros Aulangonjärven ympäri, johon täytyy kuitenkin laittaa vaatteet päälle, koska polku kiertää osin kansallispuiston alueen kautta.

Päivällä otetaan myös yhteinen alastonkuva sekä nähdään Suomen Naturistiklubin 10-vuotisjuhlanäytelmä ”Naturismin kaikki suvaitsee”. Turkulaisessa Naturistiklubissa on maksaneita jäseniä noin 150.

Alastomien kuvaamisesta tiukat rajoitukset

Liitto ei salli naturismipäivillä yleistä kuvien näpsimistä. Se johtaa alueelta poistamiseen. Omissa porukassa voi kameraa käyttää.

Kuvaaminen on aiheuttanut riitoja, koska osa ihmisistä ei halua tulla kuvatuksi missään tapauksessa. Paikalla on kuitenkin liiton oma kuvaaja, joka erikseen kysyy jokaiselta kuvattavalta saako kuvan ottaa ja näyttää vielä digikuvan jälkikäteen.

Myös alkoholi aiheuttaa välillä ylilyöntejä. Liitto huomauttaa, että alkoholin käyttö lomakylässä on sallittua, mutta voimakkaasti päihtyneenä esiintyminen ei.

- Se aiheuttaa helposti ei-toivottua käyttäytymistä muita paikalla olijoita kohtaan, mistä voi seurauksena olla alueelta poistaminen ja osallistumiskielto, muistutetaan ohjeissa.

Lähteet: YLE Häme