1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. keittiöt

Messukeittiöt edustavat pelkistettyä toiminnallisuutta

Puu- ja kivitasot ovat saaneet väistyä keittiöistä uusien materiaalien kuten kvartsikiven tieltä. Värimaailma on selkeä, ja sitä hallitsevat musta ja valkoinen. Perusrakenteeltaan keittiöt ovat toimivia, ja esimerkiksi saarekkeiden runsaus saa talousopettaja Solveig Kavilolta kiitosta.

Kuva: YLE / Raila Paavola

Solveig Kavilo tarkasteli messukeittiöitä käyttäjän näkökulmasta: onko kyseessä seniorin keittiö, millaisesta perheestä on kyse ja millaisia ruoanlaittajia se palvelee. Hänen mukaansa perusrakenne ei horju messualueen taloissakaan.

- Keittiöt ovat yhä suht koht samanlaisia kuin ennenkin eli hellalta jääkaapille tai vesipisteelle pääsee kätevästi parilla askeleella.

Kaapistoissa valkoinen ja musta ovat hallitsevat värit, vaikka puunväriäkin löytyy.

- Ilmeisesti kyseessä on trendi, ja toisaalta halutaan siirtyä ympäristöystävällisempään linjaan ja hyödyntää materiaaleja eri tavalla.

Käytännöllisyys jää osin nähtäväksi

Kavilo pohtii joissain keittiöissä, miten pinnat lattioita myöten puhdistetaan sen jälkeen, kun siellä on leivottu mustikkapiirakkaa lasten kanssa.

- Kokeilemallahan sen näkee.

Esimerkiksi valkoista, pohjaltaan teräksistä allasta Kavilo ei pidä kovin käytännöllisenä, sillä saumauksen puhdistamisessa voi olla ongelmia. Myös valkoiset, kiiltävät rivattomat kaapistot tekevät tuloaan. Jossain taloissa ne avautuvat joko painamalla mekaanisesti tai sähköisesti.

- En tiedä, osaisinko vanhana ihmisenä käyttää niitä, nauraa Kavilo. Puhtaanapidon näytteilleasettajat lupaavat silti hoituvan tavallisella astianpesuaineella.

Leikkuulaudat sen sijaan vaikuttavat hävinneen joko kustannus- tai hygieniasyistä.

- Niitä pitäisi kyllä ilman muuta käyttää, ja niitä varten tulisi olla hyvin ilmastoitu säilytystila.

Saarekkeet hyvää työtilaa

Kokkaamissaarekkeet näyttävät suurenevan, mikä on Solveig Kavilon mieleen.

- Olen iloinen että niitä löytyy, mutta pienen suojan ne kaipaava, että voi syödä ilman että kattilat näkyvät pöytään.

Liettä hän ei kuitenkaan sijoittaisi saarekkeeseen.

- Sehän on parasta työtilaa: voit leipoa siellä ja muutkin voivat olla sen ympärillä työskentelemässä, mutta liesi kyllä rajoittaa tilan käyttöä, sanoo Kavilo.

Rulo-ovet ovat asuntomessualueella varsin harvassa. Ne ovat Kavilon mielestä kuitenkin käteviä; niiden taakse voi piilottaa niin jäätelökoneet kuin erilaiset purkit ja purnukat.

Suomalaiset keittiöt ovat vielä varsin kiinteitä kaapistoineen kaikkineen. Solveig Kavilo uskoo mobiilikeittiöiden kuitenkin yleistyvän eli tulevaisuudessa kaapistojakin voi siirrellä tilanteen ja tarpeen mukaan. Muutenkin keittiöt muuttuvat vastaamaan tekijänsä toiveita: pitää panostaa paitsi seiniin, myös välineisiin - ja tietenkin omaan ammattitaitoon.