Jörn Donner on Vuoden Vasenkätinen

Akaan elävän musiikin yhdistys Almu on valinnut Vuoden Vasenkätiseksi Jörn Donnerin. Vasenkätisten Vestivaali alkaa Akaassa 6.päivä elokuuta, jolloin myös Muun muassa kirjailijana, elokuvaohjaajana ja poliitikkona tunnettu Donner saapuu paikalle.

Jörn Donner

Vuoden Vasenkätinen valittiin nyt kahdeksatta kertaa. Donner saa haltuunsa kiertopalkinto-patsaan, joka tällä hetkellä on näyttelijä-ohjaaja-käsikirjoittaja Tiina Lymillä.

Ennen Lymiä Vuoden Vasenkätiseksi on valittu Matti Vanhanen, Jarkko Nieminen, Jarkko Ahola, Kaija Saariaho ja Jari Tervo sekä vuonna 2009 Tommi Korpela ja Pauli Hanhiniemi.

Pitkä ja palkittu ura

Vuoden Vasenkätinen 2011 Jörn Donner on syntynyt 5.2.1933 Helsingissä. Hän valmistui filosofian maisteriksi 1958 ja on julkaissut runsaan viidenkymmenen vuoden aikana kymmeniä teoksia. Donner on myös merkittävä esseisti ja kiistakirjoittaja, ja hänen teoksiaan on käännetty tanskaksi, englanniksi, ranskaksi, italiaksi ja espanjaksi.

Donner on työskennellyt elokuvaohjaajana ja -tuottajana, kulttuuri- ja elokuvakriitikkona sekä kolumnistina useissa eri sanoma- ja aikakauslehdissä niin Suomessa kuin Ruotsissakin sekä toiminut filmi- ja matkailualan yrityksissä.

Hän on saanut kirjallisuuden ja elokuvan saralla lukuisia palkintoja.

Kansanedustajana Jörn Donner oli vuosina 1987–95 sekä 2007.

Lähteet: YLE Tampere