Nixonin Watergate-kuulusteluja määrättiin julkisiksi

Yhdysvaltojen entisen presidentin Richard Nixonin suurelle valamiehistölle Watergate-skandaalin tutkinnan yhteydessä järjestetyssä salaisessa kuulemisessa antamat lausunnot on määrätty julkisiksi. Liittovaltion tuomari katsoi Nixonin valan- alaisuudessa antamat lausunnot historiallisesti niin merkittäviksi, että niiden julkistaminen on perusteltua.

Ulkomaat

297-sivuista materiaalia ei kuitenkaan julkaista välittömästi, vaan se odottaa valittaako Yhdysvaltojen hallitus päätöksestä. Yhdysvaltojen oikeusministeriö on vastustanut lausuntojen julkaisemista yksityisyyden suojaan vedoten.

Julkistamisesta päättäneen tuomari Royce Lamberthin mukaan asiakirjojen kiinnostavuus ylittää kaikki näkökohdat, joiden mukaan ne pitäisi pitää salttuna. Lamberthin mukaan Watergate-skandaali kiinnostaa edelleen sekä yleisöä että tieteentekijöitä eikä sen merkitystä Yhdysvaltojen historiassa voi yliarvioida.

Suuren valamiehistön salainen kuuleminen järjestettiin vuonna 1975. Sen aikaisten lehtikirjoitusten perusteella kuulustelujen uskotaan käsitelleen muun muassa Nixonin nauhoittamista keskusteluista ylipyyhittyä runsaan 18 minuutin jaksoa, muiden nauhoitusten tekstiksi purkamisessa tehtyjä muutoksia ja miljardööri Howard Hughesilta saatua 100 000 dollarin kampanja-avustusta.

Historioitsijoiden mukaan kuulustelussa annettujen lausuntojen uskotaan tuovan valoa jatkuvaan keskusteluun siitä mitä Nixon tiesi murtautumisesta Watergate-hotellissa sijainneeseen demokraattisen puolueen päämajaan ja hänen osuudestaan salajuoneen osallistuneiden suojeluun.

Presidentti Nixon joutui eroamaan Watergate-skandaalin vuoksi presidentinvirasta vuonna 1974. Hänen suurelle valamiehisölle antamansa lausunnot eivät koskaan ole vuotaneet julkisuuteen.

Lähteet: Reuters, AP