1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Yhdysvalloissa lamaannuttavan hidas talouskasvu

Yhdysvaltain talous on kasvanut arvioitua hitaammin. Huhti-kesäkuun talouskasvu oli perjantaina julki tulleiden lukujen mukaan 1,3 prosenttia, mikä oli selkeästi alle odotusten. Markkinat reagoivat kehnoihin lukuihin laskevina pörssikursseina.

talous
Tuotteita hinnoiteltiin supermarketissa New Yorkissa maaliskuun lopulla.
Tuotteita hinnoiteltiin supermarketissa New Yorkissa maaliskuun lopulla.Justin Lane / EPA

Yhdysvalloille elintärkeää yksityistä kulutusta ovat suitsineet bensan hinnannousu ja tulojen polkeminen lähes paikallaan.

Samalla Yhdysvaltain kauppaministeriö korjasi tammi-maaliskuun talouskasvun vain 0,4 prosenttiin. Yhdessä alkuvuoden BKT-kasvuluvut näyttävät synkimmiltä sitten taantuman päättymisen kaksi vuotta sitten.

Yhdysvalloissa pörssikurssit ovat lievässä laskussa heikkojen talouslukujen seurauksena. Teollisuusosakkeiden Dow Jones oli kello New Yorkin pörssin sulkeutuessa 0,8 prosenttia miinuksella ja teknologiaosakkeiden indeksi Nasdaq 0,36 prosenttia edellispäivää alempana.

Myös Euroopassa pörssikurssit laskivat Yhdysvaltain talouslukujen julkistuksen jälkeen. Lontoossa pörssikurssit painuivat perjantain kaupankäynnissä keskimäärin prosentin pakkaselle, Frankfurtissa 0,4 ja Pariisissa 1,1 prosenttia. Helsingin pörssissä osakkeet halpenivat keskimäärin 0,6 prosenttia.

Suomalaisanalyytikon mukaan mukaan Yhdysvaltain nihkeä talouskasvu on kestävälle taloudelle aivan liian matala.

- Vajaan puolentoista prosentin kasvuvauhti on Yhdysvalloille aivan liian matala, toteaa OP-Pohjolan pääekonomisti Reijo Heiskanen YLE Uutisille.

- Sinne tarvittaisiin 2,5 - 3:a prosenttia, jotta työttömyys jatkaa laskuaan ja talous on kestävällä pohjalla. Kovin monta näin huonoa neljännestä on vaikea kestää, kun ottaa huomioon, että edellinenkin vuosineljännes oli aika heikko.

Lähteet: AP, YLE Uutiset

Lue seuraavaksi