1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Venäjän metsäpalojen savut ohittavat Etelä-Suomen

Ilmatieteenlaitoksen mukaan Venäjällä raivoavien metsäpalojen savut kulkeutuvat koillistuulen mukana Etelä-Suomen itäpuolelta etelään. Perjantaina savunhajua havaittiin ainakin Joensuussa ja Lappeenrannassa.

Kuva: Reuters

- Nyt näyttää siltä, että savut ohittavat Etelä-Suomen itäpuolelta. Kaakkois-Suomessa hiukkaspitoisuuksissa on havaittu vain pientä nousua, eikä voi sanoa, onko se peräisin metsäpaloista. Ilmanlaatu on pysynyt tyydyttävänä kaikilla mittauspisteillä, päivystävä meteorologi Tuula Kainulainen kertoo.

Hänen mukaansa savu ei tule vaikuttamaan esimerkiksi lentoliikenteeseen. Savusta voi olla terveyshaittoja, jos hiukkaspitoisuudet ovat yli 80 mikrogrammaa.

Metsäpalosavujen leviämistä voi seurata Ilmatieteen laitoksen Ilmanlaatuportaalin (siirryt toiseen palveluun) kautta.

Lehti: Venäjän Karjalassa poikkeustila metsäpaloista

Venäjällä Karjalan tasavallan hallitus on julistanut poikkeustilan metsäpalojen vuoksi, kirjoittaa Petroskoissa ilmestyvä Karjalan Sanomat. Metsäpalojen lukumäärä ja niiden aiheuttamat tuhot ovat Luoteis-Venäjällä pahimmat Karjalassa, sanoo tasavallan syyttäjänvirasto.

Paloissa on tuhoutunut lähes 2 000 hehtaaria metsää. Se on kaksi kertaa enemmän kuin vastaavana ajanjaksona vuosi sitten, kirjoittaa Karjalan Sanomat.

Tilanne on erittäin vakava Belomorskin, Kemin, Kontupohjan, Karhumäen, Mujejärven, Puudosin ja Segezhan piireissä. Sammustustöitä on haitannut veden ja teiden puute.

Petroskoin kaupungin lähellä palavasta kaatopaikasta on aiheutunut savuhaittaa kaupunkilaisille. Palo on raivonnut kaatopaikalla viikon.

Vaikea tilanne myös Arkangelissa

Metsäpalot raivoavat Venäjällä myös muualla. Muun muassa Venäjän Kaukoidässä ja Siperiassa on suuria metsäpaloja. Viranomaisten mukaan paloja on kuitenkin saatu sammumaan merkittävästi kuluneen vuorokauden aikana. Tilanne on kuitenkin yhä vaikea Jakutiassa ja Arkangelin alueella. Arkangeliin lähetetään lisää palomiehiä, pian alueella on tuhat palomiestä.

Etelässä Rostovin alueella yksi ihminen on kuollut sammuttaessaan paloa.