1. yle.fi
  2. Uutiset

Lihansyöjäkasvi nielee kiusalliset kärpäset

Kärpäset ja muut sisällä asunnossa lentelevät pikku höttiäiset ärsyttävät ihmisiä. Tuttava tuskastui pörisijöihin ja hankki lihansyöjäkasvin siinä toivossa, että se nielee kitaansa kiusankappaleet.

Kotimaan uutiset
Lihansyöjäkasvi
YLE Lahti

Lihansyöjäkasvien kasvatus ja hoivaaminen on hauska harrastus. Helsingin yliopiston Kaisaniemen kasvitieteellisen puutarhan puutarhuri Heli Fitzgerald kertoo, että kasvien saalistusta on hauska seurata ja pienemmät kärpäset kyllä katoavat niiden Moolokin kitaan.

- Joku isompikin kärpänen voi päätyä ruuaksi, jos kasvilla on tarpeeksi iso elin sen pyydystämiseen ja sulattamiseen. Yleensä kotioloissa kasvava lihansyöjäkasvi on niin pieni, että se ei millään voi pyydystää kaikkia sisälle tulevia hyönteisiä.

Yksi loukuttaa, toinen houkuttaa

Lihiksillä on erilaisia metodeja pyydystämiseen. Lihansyöjien aateliin kuuluu pienikokoinen Dionea Muscipula, eli kärpäsloukku. Pienen, kämmenen kokoisen kasvin leuat sulkeutuvat "kitaan" laskeutuneen hyönteisen ympärille melko nopeasti. Kita aukeaa muutaman päivän kuluttua, kun loukkuun jääneestä kärpäsestä on ainoastaan kuivat kuoret jäljellä.

Kannukasvi Nepenthes houkuttelee medellään kärpäsiä tötterömäisiin kannuihinsa, joihin mahtuu sisälle myös hiukan isompia hyönteisiä. Öttiäiset sulavat kannun pohjalla olevassa nesteessä kasvin ravinteeksi. Joillakin kasveilla puolestaan on tahmea pinta, joihin saaliseläin takertuu jaloistaan kiinni.

Vaativat viherpeukaloa

Osa lihiksistä vaatii aikaa ja vaivaa kasvattajaltaan. Kärpäsloukku on suokasvi ja se tarvitsee sen mukaiset olosuhteet. Tasainen kasvualustan kosteus on tärkeää ja kasvi pitää suihkuttamisesta. Se ei menesty mullassa vaan viihtyy turpeessa.

Kärpäsloukun eräs ominaispiirre on talvilepo: syksyllä kasvi täytyy siirtää noin kolmeksi kuukaudeksi talvehtimaan joko jääkaapin vihanneslokeroon tai kylmäkellariin. Ilman talvilepoa kasvi kuihtuu eittämättä pois.

Lihansyöjät ovat trooppisia kasveja, joten osa niistä menestyy ainoastaan kosteissa ja lämpimissä terraarioissa. Tämä riippuu lajista.

- Joku saattaa pärjätä ikkunalaudallakin, mutta erikoisemmat lajit ovat tosi nirsoja.

Kasvia ei saa lannoittaa, mutta sitä voi varovasti ruokkia kärpäsillä tai muilla pienillä hyönteisillä. Liikaa ei kannata kuitenkaan antaa ja kärpästen on ehdottomasti oltava tuoreita.

Lihis on hauska, eksoottinen lisä kodin huonekasveihin. Kotiin tuotu pieni kärpäsloukku sai heti samana iltana pienen saaliin yhteen kituseensa. Eikä hoitajan tarvitse pelätä puremaa, koska jättikokoisia, riehaantuneita lihansyöjäkasveja mellastaa vain elokuvissa ja sarjakuvissa.

Lähteet: YLE Lahti / Johanna Talasterä

Lue seuraavaksi