Faces-etnofestivaali vetää arvovaltaisia vieraita

Etnofestivaali järjestetään tänä viikonloppuna 14. kertaa. Paikalle on lupautunut joukko kansanedustajia. Festivaalin järjestäjät uskovat, että päättäjät haluavat osallistumisellaan ilmaista kannattavansa monimuotoista Suomea.

kulttuuri
Yleisöä Faces-festivaaleilla vuonna 2009.
Liisa Huima

Festivaalin teema ylistää tänä vuonna erilaisuutta tunnuksella "Viva la difference", kertoo festivaalijohtaja Börje Mattsson.

– Meidän tunnuksemmehan ei ole sattuma vaan liittyy siihen, että Suomessa on kasvanut negatiivinen suhtautuminen erilaisiin ihmisiin, olkoon sitten maahanmuuttajiin tai seksuaalisiin vähemmistöihin tai toisiin kulttuureihin. Halusimme korostaa, että monimuotoisuus on rikkaus ja kivaa.

Presidentti Martti Ahtisaari vieraili festivaalilla eilen perjantaina. Vihreiden kansanedustaja ja ulkoministerin erityisedustajana Afrikan kriiseissä toimiva Pekka Haavisto saapuu paikalle tänään lauantaina. Kehitysministeri Heidi Hautala puolestaan osallistuu Facesiin päätöspäivänä sunnuntaina.

– Moni päättäjä on varmasti halunnut näyttää, että he eivät halua Suomen kääntyvän sisäänpäin. Myös nämä Norjan tapahtumat varmaankin vaikuttavat asiaan. Päättäjät ovat varmaan halunneet osoittaa, että ovat tämän täysin toisentyyppisen maailman puolella, jota Faces edustaa, Mattsson pohtii.

Uusi paikka, uudet kujeet

Festivaali järjestetään tänä vuonna toista kertaa Raaseporin Gumnäsissä Pohjan kirkonkylän tuntumassa. Paikan vaihto vaikuttaa Mattssonin mukaan koko ohjelmaan.

– Kun tänne tultiin, piti nollata, koska toista Billnäsiä ei ole. Festivaali pitä järjestää aivan uudella tavalla.

Mattsson hehkuttaa uusia puitteita.

– Tämä on fantastinen, on metsää ja biitsiä. Lavat ovat metsässä, kallioilla ja aivan rannalla. Tekniikka ja estetiikka on luotu siten, että ne sopivat äärimmäisen kauniiseen metsäalueeseen.

Viime vuonna sää ei hellinyt festivaalia ja sadetta on luvattu täksikin vuodeksi. Kävijöitä odotetaan silti tuhansia.

– Meillä sää vaikuttaa kävijämääriin valitattavasti valtavan paljon. 6000 kävijää olisi toivottava määrä ja jo taloudellisestikin välttämätöntä. Alueelle mahtuisi vaikka 15 000 aivan hyvin, Mattsson toteaa.

Lähteet: YLE Helsinki