1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Asuntomessuilta myös parisuhdeneuvoja

Ensimmäistä kertaa asuntomessujen historiassa messuilla on mukana myös seurakunnan osasto. Kokkolan seurakuntayhtymän osastolla voi pohtia oman parisuhteen palikoita, sillä koti on muutakin kuin seinät ja sisustus, seurakunta haluaa muistuttaa.

Kuva: YLE / Terhi Pirilä-Porvali

Kokkolan seurakuntayhtymän osasto on rakennettu viihtyisäksi levähdyspaikaksi messupäivän lomaan. Istahtaa voi Kokkolan 50-luvulla palaneesta kirkosta pelastetuille penkeille. Seinille on ripustettu lohtajalaisen maatalon emännän Eija Jukkolan tekstiilitaidetta, jossa on kuvattu kokkolalaisia ja keskipohjalaisia maisemia.

Osastolla voi samalla myös pohtia parisuhteensa palasia. Parisuhteen palaset on kirkon valtakunnallinen toimintamalli, jossa pariskuntia opetetaan pohtimaan omaa parisuhdettaan ja ymmärtämään erilaisia parisuhteeseen vaikuttavia asioita. Halutessaan voi rakentaa puupalikoista omanlaisensa parisuhteen talon.

Seurakuntayhtymän osastolle on koulutettu talven ja kevään aikana peräti liki 90 vapaaehtoistyöntekijää, jotka päivystävät päivittäin asuntomessujen osastolla.

- Vastaanotto on ollut lähes yksinomaan positiivista, iloitsevat vapaaehtoiset Sirpa-Liisa Myllymäki ja Satu Lohilahti.

Heidän mukaansa messuvieraat ovat pitäneet hyvänä sitä, että seurakunta on tapahtumassa mukana. Monet ovat myös pistäytyneet osastolla tai ottaneet mukaansa parisuhteen palikat -esitteitä.

Parisuhteesta on pidettävä huolta rakennusprojektin keskellä

Lahtelaiset Hannu ja Raija Pekkarinen ovat kokeneita asuntomessuvieraita, mutta he yllättyvät iloisesti, kun löytävät messuilta Kokkolan seurakuntayhtymän osaston.

- Tuntuu hyvältä istahtaa tähän, toteaa Raija Pekkarinen ja mainitsee omassa parisuhteessaan tärkeimmäksi asiaksi sitoutumisen.

Samoilla linjoilla on aviomies Hannu Pekkarinen ja myöntää, että parisuhdeasioita kannattaisi pohtia useamminkin, vaikka asiat tuttuja ovatkin.

Messuvieraista monet pitkään yhdessä olleet parit totesivat, että erityisesti rakennusprojektin ja kodin rakentamisen yhteydessä on muistettava pitää huolta myös parisuhteesta.

- Vanhempien välinen suhde on kodin perusta ja kun vanhemmilla on hyvä suhde, voivat myös lapset hyvin, muistuttaa nivalalainen Sirpa Heiska.

Hän ja miehensä Esko Heiska ovat olleet naimisissa 25 vuotta. Heidän mielestään kannattaa muistaa neuvo, että ei mene nukkumaan ilman, että riitoja on sovittu ja kärsivällisyyttäkin heidän kokemuksensa mukaan avioliitossa tarvitaan.

- Silti voin suositella pitkää avioliittoa kaikille, siinä on elämän onnen perusta, herkistyy Sirpa Heiska.