Helle hiljentänyt verenluovutuspisteet

Kesän helteet ovat näkyneet Suomen Punaisen Ristin verenluovutuspisteissä. Lomakausi yleensäkin vaikuttaa jonkin verran luovuttajien määrään, mutta tänä vuonna luovuttajia ovat arveluttaneet helteisen sään terveysvaikutukset.

Kotimaa
nainen verenluovutuksen jälkisidonnassa
Seija Suonpuro on seitsemänkymmenen verenluovutuskerran konkari Hämeenlinnan veripalvelussa.YLE / Ville Välimäki

Elokuun alussa luovuttajia houkutellaan liikkeelle perinteisellä ruusukampanjalla (siirryt toiseen palveluun) kahden viikon ajan.

Perusterveelle verenluovutus on turvallista helteelläkin, sanoo SPR:n Hämeenlinnan veripalvelutoimiston vs. vastaava sairaanhoitaja Tuija Kuusisto.

- Siihen pitää valmistautua niin, että juo riittävästi nestettä ennen luovutusta ja sen jälkeen. Se on luovutuksessa muutenkin tärkeää, että on hyvin syönyt ja juonut ja lepää sen loppupäivän, ei mitään fyysistä rasitusta eikä saunomista sinä päivänä. Ehkä se nesteen tankkaus vain on huomioitava, sanoo Kuusisto.

Helteen vaikutuksia ei ainakaan perjantaina verta luovuttanut Seija Suonpuro Hämeenlinnasta tunnistanut.

- Minun mielestäni sillä ei ole mitään merkitystä ollut. Minulle ei ole koskaan tullut mitään, suoraan nousen heti luovutuksen jälkeen ylös eikä ole ollut mitään vaikeuksia, sanoo Suonpuro.

Lähteet: YLE Häme