Hyppää sisältöön

Suomessa patentoitu uusi menetelmä kasvihuoneilmiön hillitsemiseksi

Suomessa on keksitty mullistava menetelmä voimaloiden kasvihuonepäästöjen poistamiseksi. Ydinfyysikko Matti Nurmian kehittämä menetelmä hiilidioksidin neutraloimiseksi varastoinnin sijaan on patentoitu. Ensimmäiset puhdistuslaitokset nousevat kuitenkin Suomen sijasta Afrikkaan.

Kuva: YLE Uutisgrafiikka

Kasvihuonepäästöjen vähentämiseen etsitään maailmalla kiivaasti keinoja. Ilmastonmuutoksen torjumiseksi tutkimustyötä jo vuosia tehnyt ydinfyysikko Matti Nurmia keksi uuden menetelmän kolmisen vuotta sitten. Menetelmä tarjoaa vaihtoehdon hiilidioksidin kalliille varastoinnille. Jyväskylän yliopiston fysiikan laitoksen erikoistutkijana toimivan Nurmian menetelmä on patentoitu.

Hiilidioksidin neutralointimenetelmän vientiä maailmalle hoitaa ja markkinoi hänen poikansa Ilkka Nurmia Rajamäellä sijaitsevan yrityksen Cuycha Innovationin kautta. Hän on vakuuttunut siitä, että menetelmän avulla voidaan merkittävästi vähentää hiilidioksidipäästöjä.

- Tällä ei ole mitenkään mahdollista saada kaikkea kuriin mutta suuren osan, Ilkka Nurmia sanoo.

Maasälpä toimii neutraloijana

Menetelmässä hiilivoimalasta tuleva hiilidioksidi eli savukaasut ohjataan viljasiilolta näyttävään neutralointilaitokseen.

Kaasut pestään vedellä eräänlaiseksi vichyksi. Vesi olisi vaarallista luonnolle sellaisenaan, joten se lasketaan maasälpämurskan läpi.

Maasälpä on yleinen mineraali kaikkialla. Neutralointiin soveltuvaa sälpämursketta syntyy yleensä kaivostoiminnan sivutuotteena.

Maasälpä tai joku muu neutralointiin sopiva silikaattimineraali muuntaa hiilidioksidin vaarattomaksi bikarbonaatiksi, joka voidaan laskea sellaisenaan luontoon.

Menetelmän sivutuotteena syntyy lisäksi arvokkaita metalleja, joita tarvitaan muun muassa elektroniikkateollisuudessa sekä alumiiniyhdisteitä, joista saadaan alumiinia.

Nurmia myöntää, että keksintö on kuulostanut monista liian hyvältä ollakseen totta.

- Kumppanimme ja suuret yritykset, joihin olemme olleet yhteydessä Etelä-Afrikassa, ovat todenneet tämän olevan win-win-tilanne kaikille, Ilkka Nurmia kertoo.

Ensimmäiset hankkeet Afrikassa

Ensimmäiset laitokset nousevatkin Afrikkaan, vaikka Suomessa on menossa laaja tutkimuslaitosten ja yliopistojen yhteinen ohjelma hiilidioksidipäästöjen vähentämiseksi.

- Olemme kahden vuoden ajan yrittäneet saada asioita liikkeelle Suomessa. Nyt ollaan siinä pisteessä, että meillä on kaksi isoa hanketta Etelä-Afrikassa ja viisi hanketta Botswanassa. Siellä on poliittista tahtoa ja Maailmanpankin rahoitusta tällaisille hankkeille, Ilkka Nurmia sanoo.

Suomessa menetelmästä on kiinnostunut muun muassa Fortum, joka joutui jo hautaamaan liian kalliina hiilidioksidin talteenotto- ja varastointivaihtoehdon. Matti Nurmian keksintö on kuitenkin vasta selvitysasteella.

- Ideana se on kyllä ok, mutta käytännössä pitää selvittäää yksityiskohtia ja laajempiakin asioita ennen kuin voimme ottaa kantaa mihin se soveltuu, sanoo Fortumin teknologiapäällikkö Risto Sormunen.

- Nämä ovat hyvin alkuvaiheen selvityksiä. Täytyy ymmärtää ensin soveltuuko se isoon Meriporin hiilivoimalaitokseen, joka jo on olemassa tietyssä paikassa, vai onko se uusien rakennettavien laitosten ratkaisu, Sormunen tarkentaa.

Tampereen teknillisessä yliopistossa tekeillä oleva esitutkimus valmistuu piakkoin. Nurmiat sen sijaan tekevät jo muuttoa Botswanaan.