1. yle.fi
  2. Uutiset

Hiljainen kesäyö otollisin lepakkohavainnoille

Poutainen, sateeton ja tyyni kesäyö antaa parhaimmat mahdollisuudet lepakoiden bongaamiseen. Lepakoita voi havaita lähes missä tahansa. Loppukesä on otollisin aika yöeläjien näkemiseen.

lepakot
Lepakko
YLE / Toni Pitkänen

Lepakot jakavat usein mielipiteet kahtia: toiset kammoksuvat näitä yöeläjiä, kun toisia taas lepakot kiehtovat. Loppukesä on kuitenkin otollisinta aikaa nähdä lepakoita, sillä yöt ovat jo pimentyneet ja yksilöitä on runsaasti liikkeellä. Keväällä syntyneet poikasetkin saavuttavat lentokyvyn kesän loppupuolella.

Lepakot viihtyvät parhaiten vesistöjän äärillä, jossa niitä voi tavata runsaitakin määriä. Lepakkotutkija Eeva-Maria Kyheröisen mukaan lepakoita voi kuitenkin nähdä melkein missä tahansa.

- Vesistöjen äärellä on paljon ruokaa eli hyönteisiä, mikä houkuttelee paikalle suuriakin lepakkomääriä. Sen lisäksi lepakoita voi nähdä metsisssä, puistoissa ja pihaympäristöissä. Huonoin paikka lepakon bongaamiselle on ehkä ihmisten muokkaamat alueet, kuten asfaltilla peitetyt satama-alueet, Kyheröinen sanoo.

Lepakkomäärät tutkimattomia

Lepakot lähtevät yleensä saalistuslennoille auringonlaskun jälkeen, joten bongaamisajankohdat vaihtelevat paljon eri puolilla Suomea. Tarkkoja lepakkomääriä ei Suomessa ole saatu laskettua. Esimerkiksi Pohjois-Savossa lähinnä Kuopiossa Puijon ja Karhonsaaren alueilla on tehty lepakkokartoituksia, mutta paljon on vielä alueita, joiden lepakkomääriä ei ole tutkittu lainkaan.

- Jos vertaa esimerkiksi lintututkimukseen, niin se on huomattavasti pidemmälle edennyt. Lepakoita bongataan paljon, mutta niistä ei ole pidetty vielä lukua, kertoo Kyheröinen.

Lepakkolajeja on Suomessa tähän mennessä tavattu kaikkiaan 13. Osa lajeista painottuu ainoastaan Etelä-Suomeen tai rannikkoalueille, mutta esimerkiksi pohjanlepakko ja vesisiippa ovat laajalle levinneitä.

- Näitä lajeja voi tavata pohjoisemmassakin Suomea, kuten myös esimerkiksi viiksisiippaa. Harvinaisempi ja hankalampi myös lepakkodetektorilla havaittava laji on korvayökkö. Hyvällä tuurilla myös Pohjois-Savossa voi lajiin törmätä.

Sateella ei lepakoita kannata etsiä

Lepakon bongaamisessa paras on sateeton sää, ja heikko tuuli. Lepakot eivät liiku sateella, ja myöskään hyönteiset eivät ole tällöin liikkeellä.

- Sateella myös lepakoiden kaikuluotaus vaikeutuu huomattavasti. Paras on tyyni ja poutainen kesähetki.

Tyypillisesti lepakoita näkee yksittäisinä, mutta hyvissä paikoissa voi veden yllä pörrätä esimerkiksi muutamia kymmeniä vesisiippoja.

- Toisaalta suurissa lepakkoyhdyskunnissa voi olla jopa parisataa lepakkoa. Näin suuret yhdyskunnat ovat Suomen oloissa harvinaisia, mutta sellaisiakin voi sattua näkemään, sanoo Kyheröinen.

Lepakot vaarattomia ihmisille

Kyheröisen mukaan harrastajabongareille ei ole olemassa mitään varsinaista keinoa, jolla lepakot löytäisi, kärsivällisyys on paras houkutin. Kyheröinen myös rauhoittelee lepakkokammoisia.

- Lepakot eivät ole pääsääntöisesti ihmisille vaarallisia, niihin kannattaa enemmänkin suhtautua ihaillen. Lepakoiden lento- ja elintavat ovat hyvin mielenkiintoisia, ja ne ovat vain osa luontoa. Ulkona lepakoista ei ole ihmisille mitään haittaa, enemmänkin hyötyä, sillä lepakot syövät yön hyönteisiä ja niitä on yllättävänkin hauska tarkkailla.

Haastavampi tilanne voi olla, jos lepakko sattuu eksymään sisätiloihin.

- Silloin täytyy vain rauhallisesti auttaa lepakko ulos, laittaa hanskat käteen ja viedä ulos. Mihinkään pelkoon ei tällöinkään ole aihetta. Lepakoita on jonkin verran havaittu sisätiloissa. Kerran erääseen kaupunkiasuntoon tuli lepakko päiväpiiloon. Se piiloutui olohuoneen taulun taakse ja roikkui siellä tyytyväisenä. Kesällä lepakot voi kaarrella sisällä ulkorakennuksessa ja napsivat sieltä hyöteisiä, kertoo Kyheröinen.

Yöeläjiä bongataan koko viikonloppu

Suomen lepakkotieteellinen yhdistys SLTY järjestää tänä viikonloppuna koko Suomen kattavan lepakon bongaustapahtuman. Tapahtuman tarkoituna on aktivoida harrastajia ja kaikkia lepakoista kiinnostuneita ihmisiä ilmoittamaan havaintojaan lepakoista.

Yhdistys suosittelee valitsemaan esimerkiksi yhden tunnin ja laskemaan havaisemat lajit ja yksilöt. Havainnointiin voi käyttää myös lepakoiden tarkkailuun tarkoitettua yliääni-ilmaisinta eli detektoria. Havainnot ilmoitetaan SLTY:lle nettisivujen kautta.

Lähteet: YLE Savo / Kaisu Lötjönen

Lue seuraavaksi