Tangosta tulikin ruotsinkielinen laulelma

Kotkan Meripäivien perinteisen Merilaulukilpailun voittivat säveltäjä Jukka Särkkä ja sanoittaja Petter Korkman kappaleellaan I havet till slut. Laulusta muovautui toisenlainen kuin säveltäjä sen alun perin suunnitteli.

Uudet laulut -musiikkikilpailu

Voittajakappaleen säveltäjä Jukka Särkkä ja sanoittaja Petter Korkman tapasivat toisiaan joka toinen viikko. Tapaamisten aikana he tekivät demoja ja kokeilivat erilaisia kappaleita.

Erään kerran Särkkä toi Korkmanille malliksi kappaleen, josta tämä innostui.

- Olin ajatellut kappaletta enemmän tangomaiseksi. Petter kuuli siinä suomenruotsalaista laulelmaa ja vähän Toivo Kärkeä. Hän teki hyvin nopeasti todella koskettavan tarinan, joka muutti kappaleen luonteen ihan totaalisesti, säveltäjä Jukka Särkkä kertoo.

- Siitä ei todellakaan tullut tangoa, vaan siitä tuli kaunis ja tunnelmallinen laulelma.

I havet till slut on ensimmäinen kappale, jonka parivaljakko on tehnyt yhdessä ruotsin kielellä. Petter Korkman on ruotsinkielinen, mutta sanoittaa enimmäkseen suomeksi.

Ennen voittokappaleen tekemistä säveltäjä-Särkkä ja sanoittaja-Korkman ovat levyttäneet esimerkiksi Toivo Kärjen musiikkia ja karjalaisia kappaleita.

Kappale ei syntynyt kisaa varten

Alun perin Jukka Särkän ja Petter Korkmanin ei ollut tarkoitus osallistua Merilaulukilpailuun.

- Emme tehneet kappaletta tätä kilpailua varten, vaan teimme joka tapauksessa demoja. Demosta tuli hyvä, ja Petter lähetti sen kilpailuun. Ajatus sinne lähtöön oli se, että kappaleen sanat liittyivät mereen, Jukka Särkkä kertoo.

Voitto tulikin Merilaulukilpailun ensikertalaisille suurena yllätyksenä.

- Olin jättänyt kesävaatteet päälle, kun ajattelin, ettei tarvitse mennä lavalle pokkaamaan. Siellä oli niin hyviä muita vaihtoehtoja. Positiivinen yllätys ja hieno fiilis, Jukka Särkkä kertaa tunnelmia.

- En ollut koskaan aiemmin käynyt, enkä oikeastaan seurannutkaan Merilaulukilpailun historiaa. Sehän oli todella iso ja hienosti järjestetty tapahtuma, hän kehuu.

Säveltäjä-Särkän oma tuotos ei kuulunut hänen omiin kisasuosikkeihinsa.

- Tietenkin omaan kappaleeseen oli tottunut ja sitä kuunteli eri korvalla. Taatusti tullaan kuulemaan muitakin kappaleita, Jukka Särkkä tuumaa toisista finaaliin valituista teoksista.

Voitto kannustaa jatkamaan

Merilaulukilpailun voitto tietää jatkoa Jukka Särkän säveltäjän työlle, jota hän on tehnyt viimeiset 30 vuotta. Sen sijaan sanoittaja-Korkmanille voitto saattaa olla päänavaus musiikin saralla, arvelee Jukka Särkkä.

- Sanoittaja-Petter ei ole ammattimuusikko eikä sanoittaja vaan filosofi. Hän on viime aikoina enemmän paneutunut tekstin tekemiseen, Särkkä kertoo.

Lauluja parivaljakko aikoo siis jatkossakin tehdä. Voiton tuoma julkisuus voi avittaa niiden saamisessa yleisön korviin.

- Yritämme tehdä yhtä hyviä lauluja kuin tähänkin asti. Julkisuus on tällaisessa kilpailussa paras palkinto, Särkkä sanoo.

Lähteet: YLE Kymenlaakso / Mirjam Tahkokorpi