1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Biologi: "Sinilevän vaaroja liioitellaan"

Jokakesäinen sinileväuutisointi on saanut suhteettomat mittasuhteet, sanoo kalabiologi Anssi Eloranta. - En tiedä Suomessa sellaista järveä, jossa ei olisi sinilevää, Eloranta toteaa.

Kotimaan uutiset
Sinilevää veneen vieressä.
Sinilevää veneen vieressä.YLE

Eloranta on pitkän linjan hydrobiologi ja hän työskentelee tällä hetkellä Keski-Suomen ELY-keskuksessa kalabiologina. Eloranta toivoo tarkkuutta sinilevästä tiedottamiseen. Se, että järvessä on sinilevää, ei tarkoita sitä, etteikö vettä voisi käyttää tai siinä uida.

- Sinileviä on satoja lajeja ja vain noin parinkymmenen tiedetään olevan vaarallisia. Ja näistäkin, vaikka todettaisiin, että olisi potentiaalinen myrkyllinen sinileväkukinta, niin niistäkin yleensä vain puolet on myrkyllisiä kantoja.

Tarkkuutta Eloranta toivoo erityisesti sinilevästä ja sinileväkukinnasta puhumiseen.

- Täytyisi erottaa sinileväkukinnat sinilevästä, eli ne, jotka me näemme erivärisinä lauttoina. Niin kauan kuin sitä näkyy siinä omalla vedenottopaikalla, niin ainakin lasten ja koirien olisi parempi pysytellä poissa vedestä. Heillä ei ole kykyä arvioida sitä, kuinka vaarallinen se on, ja he saattavat sitä juoda ja siitä voi tulla ihan vakavatkin seuraukset.

Esimerkiksi lehtiotsikko "Kolmessa järvessä sinilevää" on Elorannan mielestä harhaanjohtava, sillä sinilevää löytyy tutkijan mukaan kaikista järvistä. Sinileväkukinnan myrkyllisyys on myös vaikeaa todeta, sillä levä voi muuttaa olemustaan nopeastikin.

- Ei ihan tarkkaan tunneta, kuinka nopeaa tämä vaihtelu on. Tästä syystähän terveysihmiset sulkevat uimarantoja, jos he toteavat, että alueella on ollut potentiaalisesti myrkyllistä sinileväkukintaa. Kun tilanne on ohi, niin toivon mukaan he myös ottavat lapun sieltä pois, koska tilanne voi vaihtua ihan muutamissa tunneissakin.

Lähteet: YLE Keski-Suomi

Lue seuraavaksi