Hyppää sisältöön

Useat eduskuntaryhmät aikovat keskustella Halla-ahon sopivuudesta hallintovaliokunnan johtoon

SDP:n, KD:n, RKP:n, vihreiden ja vasemmistoliiton eduskuntaryhmien puheenjohtajat kertovat, että Jussi Halla-ahon sopivuudesta hallintovaliokunnan puheenjohtajaksi tullaan keskustelemaan. Keskustan Kimmo Tiilikaisen mielestä Halla-ahon asema on perussuomalaisten sisäinen asia.

Kuva: YLE

SDP:n Jouni Backman sanoo, ettei demareilla ole vielä yhteistä kantaa Halla-ahon sopivuudesta tehtävään. Backmanin mukaan Halla-ahon tilannetta pitää käsitellä syksyllä eduskunnan kokoontuessa.

- Asiasta täytyy keskustella jollain tavoin. Suomessa pitää ottaa käyttöön nollatoleranssi kaikkeen sellaiseen kommentointiin, joka voi vaikuttaa asenteisiin esimerkiksi maahanmuuttajia kohtaan. Tämä koskee keskeisiä vaikuttajia ja kansanedustajia, puhumattakaan valiokuntien puheenjohtajista, Backman vaatii.

Peter Östman (kd.) sanoo, että myös kristillisdemokraatit tulevat käsittelemään Halla-ahon sopivuutta hallintovaliokunnan puheenjohtajaksi kesäkokouksessaan.

- Kun eduskunnan istuntokausi alkaa syyskuussa, asiaa käsitellään varmasti myös ryhmien välisesti.

Halla-ahon mielipiteet tiedossa jo keväällä

Östman toivoo, että asia käydään läpi normaalissa parlamentaarisessa kaavassa eikä sitä ole syytä jouduttaa. Kristillisdemokraatit tulevat Östmanin mukaan ottamaan Halla-ahon sopivuuteen kantaa eduskuntakauden alkaessa.

- Toisaalta Halla-aho ei tietääkseni ole sanonut mitään uutta. Hänen mielipiteensä olivat tiedossa jo, kun eduskunta aikanaan yksimielisesti valitsi hänet tehtävään. Siinä mielessä en haluaisi mukaan kisaan, jossa lähdetään kyseenalaistamaan hänen ansaitsemaansa luottamusta, Östman sanoo.

Myös RKP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Mikaela Nylander muistuttaa, että Halla-ahon mielipiteet ovat olleet julkisia jo pitkään.

- Vaikka Norjan tragedia oli syvästi koskettava, en näe perustetta vaatia Halla-ahon lähtöä. Hänen tulee näyttää olevansa sen luottamuksen arvoinen, jonka eduskunta on hänelle antanut.

Nylanderin mukaan sekä Halla-ahon itse että perussuomalaisten eduskuntaryhmän tulee pohtia tilannetta. RKP käsitellee tapausta kesäkokouksessaan, niin myös vihreät.

- On tärkeää, että Halla-aho sanoutuu irti ajattelusta, jota Norjan surmat tehnyt Breivik edustaa. Jos hän sanoutuu irti tällaisista näkemyksistä, ei kai ole estettä hänen jatkamiselleen, vaikka tilanne onkin aika erikoinen, vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Pekka Haavisto sanoo.

- Yleensä muu eduskunta ei puutu ryhmien sisäisiin henkilövalintoihin, mutta eihän kukaan kansanedustaja voi tehdä muiden luottamuksen varassa olevaa työtä, jos häneen yhdistetään rikokseen innoittajan rooli. Pallo on siinä mielessä Halla-aholla itsellään.

Tiilikainen: Perussuomalaisten sisäinen asia

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajan Kimmo Tiilikaisen mielestä Halla-ahon tapaus kuuluu käsitellä perussuomalaisten ryhmän sisällä.

- Kysymys tulee asettaa niin, että vastaako Jussi Halla-ahon ajattelu perussuomalaisten eduskuntaryhmän ajattelua ja nauttiiko Halla-aho hallintovaliokunnan puheenjohtajana perussuomalaisten eduskuntaryhmän luottamusta, hän sanoo.

Tämän vuoksi Halla-ahon sopivuus tehtäväänsä ei Tiilikaisen mielestä ole muiden eduskuntaryhmien kuin perussuomalaisten ratkaistavissa.

- Kyllä tässä Jungnerilta pikkaisen lähti mopo käsistä, hän sanoo.

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtajan Annika Lapintien mielestä Halla-ahon tilannetta pitää pohtia, mutta jos hallintovaliokunnan puheenjohtaja vaihdetaan, tarkoittaa se merkittävää linjamuutosta koko eduskunnan toimintatapoihin.

Lapintien mukaan Halla-ahon vaikutusmahdollisuudet lakien sisältöön ovat pienet perussuomalaisten ollessa oppositiossa.

- Toki on itsestään selvää, että jokaisen kansanedustajan pitää käyttäytyä ketään loukkaamatta. Oletan, että myös Halla-aho käyttäytyy niin jatkossa.

Kokoomuksen eduskuntaryhmä ei puheenjohtajansa Jan Vapaavuoren mukaan aio keskustella Halla-ahon asemasta.

- Paikka on sovittu perussuomalaisille vaalikauden alussa. En ainakaan toistaiseksi näe syytä lähteä kyseenalaistamaan sitä, vaikka ei olekaan täysin ongelmatonta, että tämäntyyppinen henkilö on hallintovaliokunnan puheenjohtajana.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Pirkko Ruohonen-Lerner ei näe syytä Halla-ahon erolle.

.
.