Hyppää sisältöön

Raportti Ulvilan surman peitetoiminnasta julki - operaatio kesti yli 9 kuukautta

Vaasan hovioikeus on määrännyt Ulvilan surman tutkinnan peitetoiminnasta tehdyn raportin julkiseksi asiakirjaksi. Kaksisivuisesta muistiosta selviää, että peitetoimintaa suorittanut poliisi oli Anneli Aueriin yhteydessä useita kuukausia. Keskusrikospoliisin mukaan peitetoiminta tuotti myös tuloksia.

Anneli Auer oikeudessa. Kuva: Jari Pelkonen / Yle

Peitetoimintaan ryhdyttiin Satakunnan poliisilaitoksen aloitteesta lisävalaistuksen saamiseksi vaikeasti selvitettävään rikokseen. Tavoitteena oli luoda henkilökuvaa Anneli Auerista, saada hänet keskustelemaan surmasta ja selvittää tutkinnan kannalta oleellista tekovälinettä. KRP:n mukaan tässä ei kuitenkaan täysin onnistuttu.

Tehtävää suorittaneelta poliisimieheltä kiellettiin seksuaalinen kanssakäyminen Auerin kanssa. Raportin mukaan peitetoimintaa tehtiiin asunnossa tai vastaavassa tilassa yhteensä 15 kertaa.

Peitetoiminnan loppupuolella Auer alkoi jo epäillä poliisimiestä toimittajaksi tai poliisiksi.

KRP:n mielestä toiminta oli merkityksellistä, koska sen seurauksena saatiin kuva Auerin luonteesta ja siitä, että tämän puheet rikoksesta eivät vastanneet tapahtumia. Tiedot ovat olleet KRP:n mukaan merkittäviä rikosta selvitettäessä.

Vaasan hovioikeus vapautti Anneli Auerin murhasyytteestä viime viikolla.