Prometheus-leiriläinen käy usein myös rippikoulun

Prometheus-leirien suosio on kasvanut Suomessa tasaisesti. Leirit ovat uskonnollisesti sitoutumattomia aikuistumisleirejä ja toimivat vaihtoehtona rippikoululle. Kuitenkin jo neljäsosa leireille tulevista nuorista käy sekä Prometheus-leirin että rippikoulun.

Kotimaa
Yhteislaulantaa rippileirillä.
Neljäsosa Prometheus-leirille osallistuvista on käynyt myös rippikoulun.YLE

- Silloin kun menin protuleirille, kuuluin vielä kirkkoon, mutta ripari ei tuntunut omalta jutulta, kertoo Milka Pajukallio.

Prometheus- eli protuleirien parissa aktiivisesti toiminut Pajukallio uskoo, ettei kirkkoon kuuluminen ole mikään este protun käymiselle.

Prometheus-leirit olivat perustamisensa aikaan 20 vuotta sitten aikuistumisleirejä tai rippikoulun korvikkeita kirkkoon kuulumattomille nuorille. Mukana olleet leiriläiset olivat perustajien tuttuja, ja omasta mielestään he poikkesivat valtavirtanuorista. Protuaktiivi Tuuli Mäenpää kertoo, että viime vuosina leiriläisten joukko on muuttunut monipuolisemmaksi.

- Tuntuu, että nykyään myös tavallisemmat nuoret uskaltautuvat protulle, kun ennen ehkä leirille tuli enemmän villasukkahippejä. Nyt muidenkin nuorten osallistuessa syntyy erilaisia mielipiteitä, hän sanoo.

Prosentti ikäluokasta Prometheus-leirille

Ilmiö on tuttu myös Prometheus-leirin tuki ry:n puheenjohtajalle Anna Vuorijoelle. Jo neljäsosa protulle tulevista on käynyt myös rippikoulun. Kirkkoon kuulumattomista nuorista kuitenkin vain murto-osa löytää tiensä protulle.

- Meillä leirin käy vähän reilu prosentti ikäluokasta. Kirkkoon kuulumattomia nuoria on kuitenkin yli kymmenen prosenttia, joten tavoitamme tällä hetkellä heistä vain pienen osan, Vuorijoki sanoo.

Protu ja rippileiri eivät aktiivien mielestä sulje toisiaan pois, koska leirien sisältö on hyvin erilainen. Tuuli Mäenpää oli tänä kesänä ohjaamassa protua, jolla oli myös rippikoulun käyneitä nuoria.

- He sanoivat, että protulla pääsi enemmän keskustelemaan, eikä keskustelu lähtenyt jonkin näkemyksen opettamisesta, vaan siinä liikkuvat vapaammin omat mielipiteet ja omaa persoonaa tuotiin esille, Mäenpää kuvailee.

Prometheus-leirin tuki ry:ssä on mietitty äskettäin uusiksi toiminnan määritelmää.

- Jatkossa määrittelemme toiminnan uskonnollisesti ja poliittisesti sitoutumattomaksi aikuistumiskoulutukseksi, jonka tavoitteena on tukea nuoria oman elämänkatsomuksensa rakentamisessa, puheenjohtaja Anna Vuorijoki kertoo.

Lähteet: YLE Uutiset / Anna Saraste