1. yle.fi
  2. Uutiset

Aikuisten jalkapallokoulu viljelee futiskulttuuria

Viime kesänä käyntiin potkaistu HJK:n aikuisten jalkapallokoulu on osoittautunut menestykseksi. HJK:n valmennuspäällikkö Petteri Kärkkäisen mukaan aikuisia maailman suosituimman urheilulajin pariin houkuttelee ainakin vanhojen jalkapallomuistojen verestäminen.

Ylen aamu
Aikuisten jalkapallokoulu
Aikuisten jalkapallokouluYLE
Aikuisten jalkapallokoulu
HJK:n viime syksynä aloittama aikuisten jalkapallokoulu sai jatkoa tänä kesänä, ja suosio on ollut suurta. Mukana on ollut sekä vasta-alkajia että jo pidempään pelanneita harrastajia kaikista ikäluokista. Palloliitto on kannustanut seuroja aloittamaan aikuisten jalkapallokouluja myös muualla Suomessa.

Toinen kausi HJK:n aikuisten jalkapallokoulussa käynnistyi kesäkuussa. Innostuneita tulvisi ovista ja ikkunoista, vain harjoitusvuoroista on pulaa.

- Harjoitusvuorot ovat Helsingissä kiven alla. Se ei kuitenkaan ole este toiminnalle, fudista kun pystyy pelaamaan niin monessa paikassa, kertoo HJK:n valmennuspäällikkö Petteri Kärkkäinen.

Ammattilaisten ohjaamat aikuisten harjoitukset tähtäävät ennen kaikkea kunnon kohottamiseen ja hauskan pitämiseen. Kiinnostus on ylittänyt kaikki odotukset, Kärkkäinen kertoo.

- Ylipäätään kiinnostus harrastajajalkapalloa kohtaan on todella suurta. Vanhemmat, jotka seuraavat lastensa harrastusta kentän laidalta, haluavat usein itsekin kokeilemaan lajia. Tähän tarpeeseen jalkapallokoulut vastasivat.

HJK:n omana intressinä on uusien ihmisten saaminen lajin pariin ja katsomoihin - toisin sanoen futiskulttuurin viljely.

- Sitä kaivataan Suomeen. Toki kurssien järjestämisestä on myös taloudellista hyötyä HJK:lle. Tuotto suunnataan suoraan junioritoiminnan kehittämiseen, Kärkkäinen kertoo.

Huumori kukkii kentällä

Koska jalkapallokouluun hakeutuvat ihmiset tulevat hyvin erilaisista taustoista ja ovat eri ikäisiä, pelikuntoa kartoitetaan aluksi testeillä.

- Tehdään fysiikka-, lihaskunto-, ketteryys- ja koordinaatio-testejä. Sillä tavoin mitataan kuntotasoa koulujen alussa, ja uudelleen lopussa. Kehitystä kunnossa tapahtuu nopeasti, jalkapallo on niin kokonaisvaltainen laji. Myös kentällä kehitys on nopeaa: parin viikon kuluttua koulujen alkamisesta, toiminta alkaa näyttää jo ihan futikselta, Kärkkäinen vitsailee.

Jaliskoulun kautta voikin saada uuden, elinikäisen harrastuksen. Suosituimpia koulut ovat olleet yllättäen 20-50-vuotiaiden naisten keskuudessa.

- On hienoa, että naisia saadaan lajin pariin. Myös niiden kiinnostuneiden määrä, jotka eivät ole aiemmin lajia harrastaneet, on yllättävän suuri.

Mutta mitä sanoo kokenut valmentaja: Miten aikuisten valmennus eroaa nappuloiden valmennuksesta?

- Aikuisilla on yllättävän positiivinen fiilis ja letkeä meiniki kentällä! Huumori kukkii treeneissä ja treenaaminen on yhtä hauskaa kuin junnujen kanssa. Treenien jälkeen jäädään vielä tosi useasti pelaamaan porukalla, joka kertoo siitä, että into on kova.

HJK järjestää aikuisten jalkapallokouluja kesäisin. Tämän kesän kausi päättyy syyskuussa.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi