1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kansannousut

Hämeen-Anttila: Demokratisoituminen jäänee Syyriassa puolitiehen

Demokratisoituminen jäänee Syyriassa puolitiehen, arvioi professori, islamintutkija Jaakko Hämeen-Anttila. Hänen mukaansa nykyisen, väkivaltaa omaa kansaansa vastaan käyttävän hallinnon mahdollisuus sinnitellä vallassa näyttää heikolta. Tilalle tuskin kuitenkaan saadaan todellista demokratiaa.

kansannousut
Jaakko Hämeen-Anttila
Syyrian vallanpitäjien väkivalta maan omia kansalaisia kohtaan on koventunut. Syyrian armeijan iskussa kapinallisia vastaan kuoli viimeksi sunnuntaina lähes 140 ihmistä. EU on päättänyt kiristää pakotteita Syyriaa vastaan. Tilannetta arvioi islamin tutkija, professori Jaakko Hämeen-Anttila.

Ylen Aamu-tv:n haastattelussa Hämeen-Anttila totesi presidentti Bashar al-Assadilla olevan vahva halu pysyä vallassa, joten helppo vallanvaihto on kaukana. Hallinnon mahdollisuus sinnitellä vallassa näyttää Hämeen-Anttilan mielestä kuitenkin heikolta.

- Levottomuudet ovat jatkuneen niin pitkään, että olisi yllätys, jos tilanne nyt rauhoittusi ja Assad voisi jatkaa ennallaan, Hämeen-Anttila sanoi.

Hänen mukaansa Syyrian tilanteen kehittymiselle on kolme vaihtoehtoa. Yksi, tosin melko epätodennäköinen mahdollisuus on, että Assadin dynastia voi vakiinnuttaa valtansa ja tilanne jatkuu ennallaan. Toinen vaihtoehto on, että islamistit pääsevät valtaan. Todennäköisimpänä Hämeen-Anttila pitää vallansiirtoa ja sitä seuraavia pieniä askelia kohti vapaampaa yhteiskuntaa.

Hän uskoo demokratisoitumisen jäävän kuitenkin puolitiehen ja tuloksena olevan näennäisdemokratisoituminen.

Hämeen-Anttilan mukaan kansainvälinen yhteisö on ollut Syyrian suhteen varovainen ja pysynyt etäällä tilanteesta, sillä muissa kriiseissä kiinni olevien valtioiden budjetit eivät riitä uusiin suuriin operaatioihin.

Mielenosoittajien protestit Syyrian presidentin Bashar al-Assadin hallintoa vastaan ovat jatkuneet jo kuukausia. Väkivaltaisuuksissa on ihmisoikeusjärjestöjen arvion mukaan kuollut yli 1 600 siviiliä. Syyrian hallinnon mukaan protesteissa on kuollut yli 500 sotilasta ja poliisia.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi