1. yle.fi
  2. Uutiset

"Avovankilat hyvä askel kohti siviilielämää"

Rikosseuraamuslaitos puolustaa avovankiloiden käyttöä valmentamaan vankeja vankeusrangaistuksen jälkeistä elämää varten. Avovankilasta luvatta poistumiset ovat melko harvinaisia, virastosta kerrotaan.

Kotimaan uutiset
Juuan avovankila.
Juuan avovankila.YLE

Tiistaina julkisuuteen tuli tieto, että Hämeenlinnan Vanajan avovankilassa rangaistustaan kärsinyt paloittelumurhaaja jätti liki pari viikkoa sitten palaamatta vankilaan päivittäisestä työstään. Hänet on etsintäkuulutettu.

Rikosseuraamuslaitoksen viestintäpäällikkö Usko Määttä vakuuttaa, että avovankiloihin ei päästetä vaaralliseksi arvioituja vankeja. Päätös sijoittamisesta tehdään vankien suljetussa vankilassa esittämän käytöksen pohjalta.

- Siinä katsotaan sitä, miten he ovat noudattaneet heille laadittua rangaistusajan suunnitelmaa ja miten he ovat käyttäytyneet. Heille myös laaditaan psykologinen arvio, Määttä kertoo.

Lisää vankeja avovankiloihin

Määttä puolustaa avovankiloita hyvänä tapana johdattaa vankeja takaisin kaidalle polulle.

- Nykyisen kriminaalipolitiikan mukaisesti vangit pyritään vapauttamaan asteittain tai hallitusti. Avovankilajärjestelmä valmistaa vankeja siviilielämään toiminnan ja työelämään sijoittamisen kautta, Määttä sanoo.

Määtän mukaan suoraan suljetusta vankilasta vapauteen päässeet vangit tekevät todennäköisemmin uusia rikoksia kuin avovankilan kautta vapautetut.

Avovankiloista saadun hyvän kokemuksen myötä niihin aiotaan sijoittaa tulevaisuudessa nykyistä enemmän vankeja.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi