1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Ruotsalaismies rakensi ydinreaktoria kotonaan

Ruotsalaismies on jäänyt kiinni yritettyään rakentaa ydinreaktorin kotonaan, kertoo Helsingborgs Dagbladet. 31-vuotias mies rakensi reaktoria asunnossaan Ängelholmissa Etelä-Ruotsissa. Radioaktiivisia aineita mies tilasi ulkomailta.

Mies jäi kiinni kysyessään itse Ruotsin Säteilyturvakeskukselta, onko ydinreaktorin rakentaminen kotona laillista.

- He halusivat tulla mittaamaan säteilyarvoja asunnostani. Kun he tulivat, mukana tuli myös poliisi. Minulla on säteilymittari, enkä huomannut, että asunnossa olisi ollut säteilyä, mies kertoo Helsingborgs Dagbladetille.

Myöskään viranomaiset eivät havainneet säteilyä miehen asunnosta.

Mies kertoi poliisille olleensa aina kiinnostunut atomi- ja ydinfysiikasta. Hän halusi ainoastaan kokeilla, kuinka reaktori toimii. Poliisi kuitenkin keskeytti puuhastelut ennen kuin reaktori valmistui.

Säteilyviranomaiset eivät kuitenkaan usko, että mies olisi onnistunut rakentamaan reaktoria. Mies itsekin myönsi, että ydinvoimalaksi asti reaktorista ei muutenkaan olisi ollut, koska "turbiinia ja generaattoria on todella vaikeaa rakentaa itse".

Viranomaiset kuulustelivat miestä, mutta hänet vapautettiin. Tästä edespäin hän lupaa pysytellä kokeissaan vain teorian tasolla.