1. yle.fi
  2. Uutiset

Talouskriisi ja sotiminen USA:n velkakriisin takana

Yhdysvallat on vienyt nykyiseen velkakriisiin vuoden 2008 talouskriisi ja terrorisminvastainen sota. Ennen nykyistä demokraattihallintoa Yhdysvaltain valtion velkaa lisäsivät erityisesti republikaanipresidentit.

talous

Yhdysvaltain republikaanit syyttävät demokraatteja holtittomiksi velan ottajiksi. Kuitenkin myös republikaanipresidentit ovat lisänneet Yhdysvaltain valtion velkaa kolmen viime vuosikymmenen aikana.

Republikaani Ronald Reaganin aloittaessa presidenttinä vuonna 1981 Yhdysvaltain valtion velan osuus bruttokansantuotteesta oli runsaat 30 % eli alimmillaan 40 vuoteen. Reaganista alkoi valtion velkaantumisen huima nousu Yhdysvalloissa, minkä pystyi keskeyttämään hetkelliseen laskuun vain demokraattipresidentti Bill Clinton 1990-luvulla.

- Jo vuosikymmenten ajan Yhdysvallat on kuluttanut enemmän rahaa kuin se on tienannut, presidentti Barack Obama sanoo.

Vuonna 2008 talouskriisiin joutunut Yhdysvallat on ottanut runsaasti uutta velkaa Obaman presidenttikauden aikana.

Yhdysvaltain valtion velkaantumisen nykyistä korkeaa tasoa kuvaa se, että velan taso Yhdysvalloissa on noussut historiassa vain kaksi kertaa yli sadan prosentin bruttokansantuotteesta: toisen maailmansodan aikana ja nyt, vuoden 2008 talouskriisin jälkeen.

Talouskurimusten lisäksi sodat selittävät Yhdysvaltain velkaantuneisuutta. Velka kasvoi merkittävästi ensimmäisen ja toisen maailmansodan aikana.

Velan osuus bruttokansantuotteesta lähti kasvuun myös republikaanipresidentti George W. Bushin vuonna 2001 julistaman terrorismin vastaisen sodan jälkeen. Afganistanin ja Irakin sotien kulut ovat eri arvioiden mukaan 1 000 - 4 000 miljardia dollaria.

Yhdysvaltain velkaantumista on lisännyt myös republikaanien haluttomuus korottaa veroja.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi