1. yle.fi
  2. Uutiset

City-kanit kaikkosivat Hietaniemen hautausmaalta

Hietaniemen hautausmaata piinannut kaniriesa on saatu aisoihin. Tänä kesänä kanihavaintoja ei ole tehty oikeastaan lainkaan. Kanit ovat lähes kadonneet myös muualta Helsingin kantakaupungin liepeiltä metsästyksen ja kovan talven takia.

jänikset
Citykani nurmella.
Yle

Aikaisempina vuosina kanien kaivamat kolot ovat muun muassa aiheuttaneet kymmenien hautakivien kaatumisia Hietaniemessä. Kanien elämänmenosta on seurannut myös vaaratilanteita, kun hautausmaan puut ovat olleet kaatumisvaarassa maaperän reikien takia.

Kappelityönjohtaja Kalervo Mattilan mukaan tänä kesänä kanihavaintoja ei ole tehty oikeastaan lainkaan, kun kaneja viime kesänä näkyi vielä vilisemällä. Vielä toissatalvena hautausmaalla pyydettiin häkkeihin 500 kania. Viime talvena pyynti ei ollut mahdollista valtavan lumimäärän takia. Mattila arvelee kaneihin purreen pyyntiäkin paremmin juuri kovan talven.

- Kanit eivät selvästikään tehneet talvella uutta poikuetta.

Töölönlahdellakin kanivilske rauhoittunut

Helsingin ympäristökeskuksen ympäristötarkastaja Raimo Pakarisella on sama tuntuma kanikannan hupenemiseen.

Pakarisen mukaan kantakaupunkia ympäröiviltä yleisiltä alueilta kanikanta on kutistunut metsästyksen ja ankaran talven aiheuttaman ruuanpuutteen ansiosta - esimerkiksi Töölönlahden reikäjuustoksi tongittu maaperä on saanut tänä kesänä olla lähes rauhassa.

Tarkkaa dataa kanien määrästä ei kuitenkaan ole, eikä varmaa trendiennustettakaan Pakariselta heru. Nyt huoli on siitä, pesiytyvätkö kanit pientaloalueille, kun ne on saatu keskustan liepeiltä hätisteltyä.

- Kaupunki ei lähde kaneja pyytämään pientaloalueilta ja siellä asukkailla on kahdenlaista suhtautumista siihen, pitäisikö kanien antaa olla vai ei. Sellaisille alueille kanit voivat sitten pureutua.

Lähteet: YLE Helsinki

Lue seuraavaksi