1. yle.fi
  2. Uutiset

Länsirannikko juhlisti 25-vuotista taivaltaan Kokkolan kirjastolla

Kustannusosuuskunta on todellinen kulttuuriteko, hehkuttavat paikalliset kirjailijat. Ilman Länsirannikkoa usea julkaistu teos olisi jäänyt pelkästään pöytälaatikkokirjoitteluksi, he toteavat.

rannikot
Kustannuosuuskunta Länsirannikon voimanaiset Elvi Löhönen ja Eila Pohjonen pitävät arvossa keskipohjalaista kirjallisuutta.YLE / Raila Paavola

Kustannusosuuskunta Länsirannikko perustettiin vuonna 1986. Vapaaehtoistyönä tehty kustannustoiminta on pyörinyt nyt neljännesvuosisadan, ja työn tuloksena kirjan kansien väliin on saatu niin proosaa, runoutta kuin kuvateoksiakin. Kulttuuriosuuskuntaa perustamassa olleet Elvi Löhönen ja Eila Pohjonen kertovat, että Länsirannikon kustantamat teokset ovat olleet aina ajassa kiinni.

- Sitä se on myös ollut aivan osuuskunnan alusta lähtien. Ensimmäinen Länsirannikon kustantama teos oli insestiä käsittelevä teos, Solveig Emtön Pihlajamarjoja ja Krookustalo, Elvi Löhönen kertoo.

Erityisen keskipohjalainen kulttuuriteko oli mielestäni maakunnallisen Keski-Pohjanmaa-kuvateoksen julkaiseminen. Se oli meille tietyllä tavalla kaikkein raskainkin rupeama, mutta sitä ei olisi kukaan muu julkaissut, Eila Pohjonen sanoo.

Tavallisen keskipohjalaisen tavallinen elämä kiinnostaa

Keski-Pohjanmaalla asuu useita ahkeria runoilijoita, ja Länsirannikko onkin julkaissut runoutta runsain määrin. Runous on ollut täällä hyvin kirjoitettua, mutta se on kirjallisuuden laji, jolle on hetkittäin vaikea löytää lukijoita, toteaa Länsirannikon puheenjohtaja Pertti Hyttinen.

Kustannusosuuskunta Länsirannikko on pitänyt tärkeänä päätyön, eli teosten julkaisun ja keskipohjalaisen kulttuurin ylläpitämisen, ohella myös sitä että paikalliset kirjailijat saavat julkisuutta. Yhdeksi Länsirannikon kestosuosikiksi on noussut tuottelias Arto Ojakangas.

- Ojakankaan metsäratojen varsille sijoittuvilla Pölkynvälit ja Linnunkantaja -romaaneilla on vakaa lukijakuntansa, ja tällä hetkellä näyttäisi siltä, että pikkurata-sarja saa vielä jatkoakin. Yleisesti ottaen varmatuottoisia teoksia ei ole, mutta meillä Arto Ojakankaan pikkurata-romaanit löytävät varmimmin osatavan yleisön, Hyttinen sanoo.

- Veikko Salkion vuonna 2003 julkaistu Pummanki – Jäämeren suomalainen kalastajakylä ja sen tuho myi yli 1 700 kappaletta ja Heikki Vaahtoniemen Rajatapauksia 1 200 kappaletta. Ja niitä kysytään edelleenkin, muistelevat Löhönen ja Pohjonen yhdessä.

Kustannusosuuskunnan puheenjohtaja Pertti Hyttinen kertoo, että Länsirannikkoa viedään eteenpäin tulevaisuudessa samalla lailla kuin on edetty tähänkin saakka.

- Alueellista kustantajaa tarvitaan aina. Vapaaehtoistyönähän me tätä teemme, ja mukaan jaetaan jatkuvasti uusia aktiiveja. Uskon että vapaaehtoistoiminnan suosio paranee jatkossa tämänhetkisestä.

Lähteet: YLE Keski-Pohjanmaa

Lue seuraavaksi