Hyppää sisältöön

Kissankelloja ja suopursua ruusun rinnalle

Mikkelin Puistokukan yrittäjä Kaisa Rantalainen ja floristi-hortonomi Eeva-Liisa Löppönen käyttävät luonnonmateriaaleja kukkakimpuissa ja asetelmissa lähes päivittäin. Nyt työstettävää löytyy runsaasti sekä luontopolulta että puutarhasta.

Kaisa Rantalainen ja Eeva-Liisa Löppönen Mikkelin Puistokukasta. Kuva: YLE / Sari Selin

Kaisa Rantalainen kerää metsästä ja rannalta luonnonkukkia, sammalta, jäkälää, käpyjä, mustikanvarpuja, suopursua, siis kaikkea mitä sattuu löytymään. Myös omasta puutarhasta ainakin vuorenkilvet, kuunliljat ja maksaruohot päätyvät kukka-asetelmiin.

- Luonnonkukilla ja heinillä saa kukkakimppuun vaihtelevuutta ja elävyyttä. Kimppu ei ole niin tehdyn näköinen, kun luonto pursuilee rennosti ympärillä, nauraa floristi-hortonomi Eeva-Liisa Löppönen.

Luonnosta kerättävien kukkien ja heinien kanssa on oltava tarkkana, sillä keräysajankohta, sää ja jälkikäsittely vaikuttavat niiden kestävyyteen. Pitää myös muistaa, että osa luonnonmateriaalista on kerättävissä vasta luvan kanssa.

- Kasvit kannattaa kerätä kuivalla ilmalla aamusta tai illasta, sillä silloin kasveilla on paras nestejännitys. Imupinnat on leikattava vinosti terävällä veitsellä ja kasvit on laitettava viileään, koska kylmäkäsittely lisää säilyvyyttä. Hento kissankello kestää kuitenkin vain oman aikansa.

Morsiamelle koivukassi ja hautajaisiin rahkasammalta

Luonnosta saa materiaalia sekä hääkimppuun että arkun koristeeksi. Kukkakaupassa asetelmia hautajaisiin on rakennettu esimerkiksi rahkasammalista, järvikaisloista ja suopursusta. Tärkeintä on tehdä tarkoitukseen sopiva kukkalaite, joka viestii muistettavan tai saajan persoonallisuutta.

- Morsian sai oman toiveensa mukaisen morsiuskimppukassin, joka oli sidottu koivunoksista. Koivunoksista pyöriteltyyn kassiin laitoimme sitten muutaman kukan, ja asiakas oli hyvin tyytyväinen lopputulokseen, muistaa Eeva-Liisa Löppönen.

- Morsiamen kukkakimppu voi joskus olla syötävän hyvä. Kun kimpun kukat ovat salaattiin sopivia, morsian voi syödä puolet kimpusta ja hyödyntää loput yrttikylvyssä. Se on jo varsinaista kierrätystä, nauraa Rantalainen.

Oma kukka kainalossa kukkakauppaan

Nyt suositaan värikkäitä ja runsaita kukkakimppuja, joissa on paljon vihreää ympärillä. Yrittäjä Kaisa Rantalaisen mukaan kimppu on myös helppo laittaa maljakkoon, kun siitä sidotaan trendikkään matala.

Asiakkaat ovat kukkakaupan työntekijöiden mielestä kokeilunhaluisia. Aluksi tehdään jokunen koesidonta ja katsotaan, meneekö kimppu tai asetelma kaupaksi.

- Olemme positiivisen yllättyneitä, miten hyvin uusi otetaan vastaan. Kun sekoitamme heiniä ja kukkia uudella tavalla tai kokeilemme uusia kehikoita töissämme, hyllyt tyhjenevät, Kaisa ja Eeva-Liisa iloitsevat.

Joskus asiakkaat tuovat omalta pihaltaan muutaman kukan sidottavaan kimppuun.

- Me laitamme sitten vähän lisää kukkia ja muuta koristetta tueksi. Sellainen kimppu on mukava ojentaa ystävälle ja sanoa, että tämä on omalta pihalta. Siinä on enemmän tunnetta mukana, kertoo Löppönen.