Taidemesenaatti haluaa tutustua taiteilijaelämään

Nuorten taiteilijoiden voi olla vaikeaa saada töitään esille näyttelyihin. Vesa Parvisen PikkuSelma -nettisivusto rientää nyt hätiin markkinoimalla nousevia kykyjä.

taide
YLE / Eijaleena Martikainen

Kuusankoskelainen rehtori ja kuntosaliyrittäjä Vesa Parvinen sanoo PikkuSelma -sivuston idean lähteneen liikkeelle hänen omasta taideinnostuksestaan. Parvinen kertoo huomanneensa, että nuoret taiteilijat eivät välttämättä osaa markkinoida töitään. Näkyvyyden saaminen ei ole helppoa aina silloinkaan, vaikka yritystä löytyisi.

- Taidegalleriaan on vaikea päästä. Galleristi valitsee sinne päätyvät työt ja vie aimo osan taiteilijan saamista tuotoista. Taidenäyttelyitäkin on melko harvassa ja niihin pääseminen on joskus jopa onnen kauppaa.

Parvinen ei ylläpidä sivuja oman taloutensa pönkittämiseksi. Sivustolle on valikoitunut sellaisten taiteilijoiden tuotantoa, joka on miellyttänyt häntä itseään.

- Olen pyytänyt taiteilijoita tähän ja he ovat lähteneet mukaan, kun olen kertonut mistä on kyse, hän sanoo.

Taide tarjoaa Parviselle mahdollisuuden kokea uutta. Hän kertookin kaivanneensa mielekästä harrastusta töiden oheen.

- Koin, että en tiedä taiteesta oikeastaan mitään, mutta halu oppia on kova. Haluan tutustua taiteilijoihin ja heidän elämäänsä.

Rahat menevät taiteilijoille

PikkuSelma -sivustolla esitellään tällä hetkellä seitsemän taiteilijaa teoksineen. Samojen tekijöiden tuotantoa löytyy myös Vesa Parvisen kotoa.

- Ideana on se, että jos sivustolta löytää mieleisiänsä töitä, niin autan kiinnostuneita hankkimaan ne itselleen. Rahat menevät taiteilijalle, itse olen tässä vain apuna, Parvinen kertoo.

Sivuston kautta on mahdollista myös harrastaa eräänlaista taidelainausta. Teoksia voi hankkia itselleen korottomalla osamaksulla.

- Näin loppupeleissä kohtuullisen arvokkaankin työn voi saada itselleen hyvin huomaamattomasti, Parvinen sanoo.

Sivusto pitää sisällään myös Parvisen omia kommentteja taiteesta. Lisäksi kävijä voi halutessaan lukea kertomuksia taidematkoista.

Kauppiaaksi ryhtyminen on nihkeää

PikkuSelmasta löytyy myös taiteilija Johanna Ryönänkosken töitä. Hän kertoo yrittäneensä kuvata Vesa Parviselle taiteilijan työn luomisprosessin tuntoja.

- Taiteilijan työ on monesti hirveän yksinäistä ja omat ajatukset pyörivät esimerkiksi jossain maalauksessa. Se on ihan erilainen tietoisuuden tila. On vaikeaa miettiä samaan aikaan markkinointikysymyksiä ja muita käytännön asioita, Ryönänkoski sanoo.

Hän kokee PikkuSelma -sivustosta olleen hyötyä. Positiivista vilinää ja kiinnostusta on riittänyt Ryönänkosken oltua esillä sivuilla. Lisäksi taiteen markkinoinnin kysymysten kanssa ei ole tarvinnut enää painia vanhaan malliin.

- Omia teoksiaan on vaikea ruveta myymällä myymään. Se on ehkä vähän halvan tuntuista alkaa samaan aikaan kauppiaaksi. Eihän se sitä kuitenkaan todellisuudessa ole, Ryönänkoski toteaa.

Lähteet: YLE Kymenlaakso / Pyry Ojala