Verenluovuttajat palkitaan ruusuin

Suomen Punaisen Ristin Veripalvelu viettää jälleen Ruusuviikkoja. Maanantaina alkaneita Ruusuviikkoja vietetään kaikissa Veripalvelun toimipisteissä Suomessa kahden viikon ajan, jonka aikana kaikki verenluovuttajat saavat kiitokseksi ruusun.

veripalvelu
Mervi Näyhä Oulun Veripalvelutoimistossa.
Mervi Näyhä Oulun Veripalvelutoimistosta toivoo Ruusuviikoille runsasta osanottoa.YLE

Ruusuviikot järjestetään tänä vuonna 23. kerran yhdessä Kauppapuutarhaliiton kanssa. Oulun veripalvelutoimistolla normaali viikoittainen kävijätavoite on 200 verenluovuttajaa. Ruusuviikon aloituspäivänä maanantaina Oulun Isokadun toimistolla on puolen päivän aikaan kymmenkunta luovuttajaa joko odottamassa vuoroaan tai nauttimassa kahvitauosta luovutuksen jälkeen.

- Ruusuviikoilla olemme varautuneet siihen, että sellainen 200-300 kävijää täällä Oulun toimistolla käy viikon aikana, kertoo Oulun veripalvelutoimiston operatiivinen esimies Mervi Näyhä.

Kiireinen luovuttaja voi varata Veripalvelusta etukäteen ajan, mutta ilman ajanvaraustakin voi sisään kävellä. Loppupäivänä luovuttajan kannattaa välttää fyysistä rasitusta.

- Verenluovutukseen olisi hyvä varata aikaa vähintään puoli tuntia, mutta suosittelisin 45 minuutista tuntiin, että saisi ihan rauhassa kahvitella tuossa sitten luovutuksen jälkeen, Näyhä sanoo.

Kaikki veriryhmät tervetulleita

Verta voivat luovuttaa 18- 65-vuotiaat perusterveet henkilöt, jotka painavat yli 50 kiloa. Verenluovutukselle on myös joitakin tarkempia rajoitteita, ja oman sopivuutensa voi testata esimerkiksi Veripalvelun nettisivuilla. Näyhä toivottaa kaikki vaatimukset täyttävät henkilöt luovuttamaan verta, veriryhmään katsomatta.

- Tällä hetkellä on sillä tavalla hyvä tilanne, että kaikista veriryhmistä on samanlainen tarve, mistään tietystä ryhmästä ei mitään huutavaa pulaa ole, Näyhä lisää.

Lähteet: YLE Oulu