Helsingin poliisi onnistunut rajuista säästöistä huolimatta

Helsingin poliisi on saanut kesällä hoidettua kiireelliset tehtävät säästöistä ja kasvaneista tehtävämääristä huolimatta. Poliisipäällikkö Jukka Riikosen mukaan kulukuri alkaa kuitenkin vaarantaa tutkintaa ja Helsingin poliisin erityistehtäviä, kuten kansainvälisten vierailujen turvaamista.

Helsingin poliisilaitos
Poliisi tietokoneen ääressä.
Yle

Kesä on Riikosen mukaan menty poliisilaitoksella minimivahvuuksilla ja muun muassa vuoro- ja ylityölisät on karsittu minimiin. Määrärahavajetta onkin saatu kurottua pienemmäksi.

Riikosen mukaan tilanne ei kuitenkaan voi jatkua pitkään samanlaisena, sillä tehtävämäärät ovat olleet koko ajan kasvussa. Esimerkiksi viime lauantain ja sunnuntain välisenä yönä poliisilla oli Helsingissä yli 500 tehtävää. Samaan aikaan poliisien määrä on vähentynyt alkuvuoden aikana 60:llä.

Säästötoimien vuoksi tutkintaa ei ole kaikissa tapauksissa kyetty aloittamaan tai sitä on jouduttu rajaamaan. Myös palveluajat passi- ja ajokorttihakemuksissa sekä rikosilmoitusten kirjaamisessa ovat venyneet.

Poliisipäällikkö Riikonen on erityisen huolissaan Helsingin poliisille määrättyjen erityistehtävien suorittamisesta.

Kovia kustannuksia kertyy esimerkiksi kansainvälisten vierailuiden turvaamisesta ja Karhu-ryhmän toiminnasta. Karhu-yksikön materiaalihankintoihin ei ole tällä hetkellä rahoja.

Poliisihallitus kielsi alkukesästä Helsingin poliisilaitoksen suunnittelemat poliisien lomautukset.

Lähteet: YLE Helsinki