Hyppää sisältöön

Kyläkaupan kuningatar puhuu, paistaa ja palvelee

Kyläkaupoista on kehittynyt monipuolisia palvelukeskuksia, joista saa usein päivittäistavaroiden lisäksi vaikkapa matkailu- tai ravintolapalveluja. Hämeenlinnan Hauholla sijaitseva Alvettulan kyläkauppa on kylän tietotoimisto, ravintola ja tavaratalo yhtaikaa. Marianne Niiranen hallitsee suvereenisti pientä, mutta monipuolista valtakuntaansa. Kyläkaupan pito on elämäntapa ja Niiranen sanookin, että pitkistä päivistä huolimatta kyse ei ole kultakaivoksesta.

Marianne Niiranen kyläkaupan tiskin takana

Kyläkauppojen lukumäärä on viime vuosina vähentynyt ja kokonaismäärä on nyt noin 500 myymälää. Joskus kehityksen suunta kulkee kuitenkin toisinpäinkin.

Aikaisemmin Marianne Niiranen piti kioskia ja myi vakuutuksia ruuhka-Suomessa Nurmijärvellä. Oravanpyörä ja alituinen pakkotahti saivat muuttamaan Alvettulaan.

- Mietittiin kolme, neljä vuotta, että onko tämä elämää, että asutaan oravanpyörässä. Mietittiin, lähdetäänkö pois ja sitten me tehtiin se ratkaisu, että muutettiin Alvettulaan, kertoo Niiranen.

Hän pitää kauppaa nyt kuudetta kesää.

- Hullunmylly on nyt meidän elämästä poissa, Niiranen sanoo.

Jauhopeukalolla riittää töitä

Marianne Niiranen nousee joka aamu ennen kukkoa leipomaan tuoretta kyläkauppaansa. Vaikka kauppa avataan kymmeneltä, niin asiakkaat kolkuttelevat sivuovea jo yhdeksän jälkeen. Paikalliset asiakkaat tietävät, että Niiranen alkaa leipoa jo seitsemältä.

- Suurin osa tehdään itse taikinasta lähtien. Se on kai sitä karjalaista sukujuurta, äiti ja mummit ovat olleet kovia leipomaan, niin kai se leipomisinto äidinmaidosta tulee, Niiranen nauraa.

Kauppiaan päivät ovat pitkiä. Töitä tehdään aamuseitsemästä iltakymmeneen, jopa yhteentoista. Asiakkaita on varsinkin viikonloppuisin paljon, jopa satoja perjantaisin ja lauantaisin.

Hiljaisena aikana tehdään paperitöitä ja hoidetaan tilauksia. Työn parasta puolta ei Niirasen tarvitse edes miettiä.

- Ehdottomasti asiakkaat, ehdottomasti. Kun ne pääsääntöisesti on mökkiläisiä, niin ne on iloisia ja rentoutuneita. Se hehku, mikä niissä on kun ne saa olla lomalla ja käydä pienessä kaupassa, ihastelee Niiranen.

Kylän sydän sykkii kaupassa

Kyläkauppa pitää kylän hengissä, monessakin mielessä. Kyläkaupassa asioivat asiakkaat haluavat ostosten tekemisen ohella jutella ja kysellä kuulumisia. Arkisin Alvettulan kyläkaupasta saa kotiruokalounasta, perjantaisin ja lauantaisin voidaan poiketa pitsallekin.

Marianne Niiranen sopiikin mainiosti kyläkauppiaaksi, sillä hän sanoo olevansa suulas ja ihmisten kanssa toimeen tuleva. Jos ei kyläkaupan kuningatarta kaupassa näy, niin asiakkaat kyselevät missä Marianne on.

- Minun pitäisikin olla tietotoimisto, minulta kysytään kaikenlaista mökeistä ja asunnoista koirien ja kissojen katoamisiin ja löytyykö sitä tai tätä. Minun pitää osata ottaa vaarin, jos joku kertoo jotain, ja ottaa nimi tai puhelinnumero ylös, että voi sitten auttaa kysyjää, sitä teen ihan päivittäin, hän kertoo.

Kiireinen kesä vie veronsa kauppiaaltakin. Hektisyys ja kesän 16-18-tuntiset työpäivät vievät mehut.

- Kun kaupanteko syksyllä syyskuun viimeinen päivä loppuu, niin olen ihan loppu, todella väsynyt. Palautumiseen menee ainakin kuukausi. Sitten menee joulu ja sen jälkeen ei kevät tule, ellei aleta miettiä, mitäs kivaa ensi kesäksi keksitään, hän sanoo hymyillen.

.
.