Suomessa pulaa syöpälääkäreistä - syöpäpotilaiden hoitojonot ruuhkautuneet

Syöpäpotilaiden kasvava määrä on ruuhkauttanut monien sairaaloiden sädehoitoyksiköt ja hoitoon pääsyä voi joutua odottamaan yli suositusajan. Erityisesti ovat lisääntyneet yleisimmät syöpätyypit, eli eturahassyöpä ja rintasyöpä. Resursseja ei ole helppo lisätä nopeasti, sillä syöpälääkäreistä on Suomessa pulaa.

Kotimaa
Sairaanhoitaja vaihtaa potilaan tiputuspussia sairaalahuoneessa.
Sairaanhoitaja antaa sytostaattihoitoa HUS:n Syöpätautien klinikalla Helsingissä.Yle

Tampereen yliopistollisen sairaalan syöpäklinikalla sädehoitolaitteet ovat käytössä aamusta iltaan, mutta silti kaikkien potilaiden hoitoa ei pystytä aloittamaan suositusajassa. Ruuhkan takana on yksinkertainen yhtälö.

- Meillä on liian vähän lääkäreitä ja liian paljon potilaita, se suhde ei ole kunnossa, Tampereen yliopistollisen sairaalan syöpätautien poliklinikan osastonylilääkäri Minna Tanner kertoo.

90-luvun puolivälistä vuosittain löytyvien syöpätapausten määrä on noussut jopa 37 prosenttia. Vuosittain todetaan liki 30 000 uutta syöpätapausta. Erityisesti eturauhas- ja rintasyöpälöydökset ovat lisääntyneet. Nykyään näitä naisten ja miesten yleisimpiä syöpiä löydetään molempia vuosittain noin 4 500. Kasvulle on luonnollinen selitys.

- Iso syy on tietenkin se, että suuret ikäluokat on saavuttanut syövän sairastamishuippuiän. Ihmiset myös elävät terveempinä pidempään, jolloin he ehtivät sairastua syöpään, Tanner selittää.

Lääkäreistä pulaa

Hoitojonojen venymistä eri puolella Suomea seurataan tarkasti syöpäyhdistyksissä. Huolestuttavia viestejä on kantautunut muun muassa Pohjois-Suomesta ja Savosta. Syöpä- ja röntgenlääkärien koulutus ja virkojen määrä eivät ole pysyneet syöpälukujen vauhdissa.

- Hoidon odottaminen asettaa ihmiset eriarvoiseen asemaan. Vaikkei kyse olekaan syövän pahenemisesta tänä odotusaikana, niin kyllä ihmisille itselleen on aika tiukka paikka odottaa viikkoja hoidon alkamista, Suomen syöpäyhdistyksen pääsihteeri Harri Vertio toteaa.

Vertion mielestä voimavaroja syövän hoitoon olisi lisättävä väistämättä. Ennusteiden mukaan syöpäpotilaiden määrä kasvaa noin neljänneksellä vielä seuraavien seitsemän vuoden aikana.

- Meille tulee yhä enemmän syöpäpotilaita ja yhä useampia potilaita voidaan hoitaa sädehoidolla ja lääkehoidolla. Jos haluamme pitää kiinni Suomen erinomaisesta syöpähoidon tasosta, tarvitaan voimavaroja lisää seuraavan viiden vuoden aikana, Vertio sanoo.

Tampereen tilanne on helpottamassa, kun syksyksi avautuu uusia syöpälääkärien ja röntgenhoitajien virkoja. Osastonylilääkäri Minna Tanner toivoo, että virat saadaan myös täytettyä.

- Jokaiselle se oma syöpä on kiireellinen tapaus. Hoidon odottaminen on tuskallista.

Lähteet: YLE Uutiset