1. yle.fi
  2. Uutiset

Puttonen: USA:n velkaongelmat jatkuvat

Rahoituksen professori Vesa Puttonen Aalto-yliopistosta arvioi Yhdysvaltojen velkaongelmien jatkuvan. Yhdysvallat päätti ottaa lisää velkaa, mutta kukaan ei ole vielä tarjoutunut antamaan sitä. Tähän asti suurin lainoittaja on ollut Kiina.

talous
Vesa Puttonen
Yhdysvalloissa päästiin viime metreillä sopuun maan velkakaton nostamisesta. Juuri Yhdysvalloista palanneen rahoituksen professorin Vesa Puttosen mielestä velkaongelmat eivät kuitenkaan tällä selvinneet. Yhdysvallat velkaantuu nyt entistäkin kiivaammin, mutta kukaan ei ole ilmoittanut olevansa valmis lainaamaan maalle enää yhtään rahaa.

Yhdysvaltojen tapa elellä velaksi on saavuttanut kipurajan, sanoo rahoituksen professori Vesa Puttonen Ylen Aamu-tv:n haastattelussa. Hänen mukaansa asiaa on entisestään vaikeuttanut poliittisesti tulehtunut tilanne ja Yhdysvaltoihin heijastunut Euroopan velkakriisi.

- Nyt ihan oikeasti on konkretisoitunut se, että on mahdollista, että länsimainen valtio ei pystykään huolehtimaan veloistansa, Puttonen arvioi syitä siihen, miksi Yhdysvaltain velkatilanne on noussut vasta nyt kunnolla otsikoihin.

Puttosen mukaan kysymys on nyt siitä, voidaanko luottaa poliitikkojen kykyyn saada maan talouden velkaantuminen kuriin.

- Velkakatto ylitettiin jo toukokuussa. Nyt on jo oltu jatkoajalla. Ollaan sisäisin keinoin - vippaskonstein - saatu jatkoaikaa elokuun toiseen päivään asti. Asia olisi ollut ratkaistavissa jo puoli vuotta sitten. Prosessi ei näytä sijoittajan näkökulmasta hyvältä.

Velansaanti on haaste

Vesa Puttosen mukaan tilanne ei ratkennut sillä, että Yhdysvallat päätti ottaa lisää lainaa. Maan seuraava haaste on lainan saaminen.

Yhdysvaltojen suurimpia velkojia ovat Kiina ja Yhdysvaltain keskuspankki. Kiina on jo aikaisemmin ilmoittanut, ettei se enää sijoita Yhdysvaltoihin. Keskuspankki on puolestaan ilmoittanut toisen elvytyspaketin lopettamisesta - eikä uutta ole tulossa.

- Kiinassa on seurattu hyvin tarkalla silmällä amerikkalaisten elvyttävää rahapolitiikkaa, koska se todennäköisesi johtaa siihen, että Yhdysvaltain dollari on ollut heikentymässä, heikentyy jatkossakin ja joka heikentää taas kiinalaisten vanhojen sijoitusten arvoa.

Yhdysvaltojen tilanne voi vaikuttaa Suomeen muun muassa vientiyritysten heikentyvien näkymien ja rahoitusmarkkinoiden epävarmuuden kautta.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi