Lämpiön puolelta: Suomen Turussa ihmisten parissa

Menneiden aamulähetysten virta tuppaa usein sekoittumaan yhdeksi sinänsä maukkaaksi puuroksi. Jokin aamu voi kuitenkin lautaselta paistaa voisilmän lailla. Heinäkuisen perjantaiaamun lähetyksen Aurajoelta Turusta muistan loppuikäni!

Kuva: YLE Uutisgrafiikka

Ykkösen Aamu-tv:n kesäkeikat toteuttavat juontajan unelmaa: kuumeista valmistelua, ylimääräistä ramppikuumetta ja lopuksi hyvä mieli.

Tunnustan: Turun kesäkeikka oli meikäläiselle pieni lottovoitto. Se tarjosi mahdollisuuden palata kameran ja satelliittiauton kanssa kaupunkiin, jossa aikoinaan aloittelin toimittajan töitä.

Toinen tunnustus: odotin Turun kesäkeikkaa kuin kesälomaa. Siitäkin huolimatta, että kesäkeikka valmistelupäivineen merkitsi kesäloman loppumista. Kannatti odottaa, kumpikin maistui.

Olin etukäteen luottavainen. Tiesin, että Suomi menee heinäkuussa kiinni, mutta tiesinpä senkin, että Turku ei. Onhan se Euroopan kulttuuripääkaupunki. Ja raikaahan siellä Down By The Laituri. Varmuuden vuoksi laskin kuvaannolliset verkot Aurajokeen jo ennen kesälomaani.

Minussa asuva pieni nostalgikko houkutteli matkustamaan Turun kaupunkiin jo etukäteen ennen satelliittiautoa. Sihtailin kompassikatseellani kaksi mahdollista juontopaikkaa perjantaiaamuksi, toisen Samppalinnan mäeltä (näkymä Turun katoista), toisen Aurajoen ylittävältä Teatterisillalta (jokivarren näkymät).

Parikseni uskottu kuvaaja Ilkka Klemola päräytti paikalle torstaina puolilta päivin satelliittiautolla. Auton katolle kiinnitetty lautanen totesi tavoittavansa Päiväntasaajan ylle ammutun satelliitin parhaiten Aurajoen itärannalta, roikan päässä Teatterisillalta.

Mitä sitten teimme, siitä saa lisäosviittaa vaikkapa YLE Areenasta. Taustatietona kerrottakoon, että hauskaa oli. Ja työlästä. Satelliittilautanen suunnataan etätyönä Pasilasta. Sen jälkeen lautaseen ei kosketa, eikä autoon.

Tämä taas merkitsi satametrisen piuhan kelaamista vuoroin Teatterisillalle, vuoroin kaupunkifestivaali DBTL:n teltta-alueelle. Johto oli syytä myös suojata järeillä levyillä. Nyt tiedän, miksi ripeät roudarit näyttävät vahvoilta ja hikisiltä.

Aamun vieraat (päätoimittaja Riitta Monto, tuottaja Kari Rantala, muusikko Ressu Redford, laulaja Eeva Vilkkumaa, teatterinjohtaja Heikki Sankari, sopraano Kaisa Ranta) panivat parastaan kotikentällään, ylpeinä Turusta. Niin teki elävä yleisökin, työmatkalaiset ja aamulenkkeilijät. Moni kiitteli aamutelkkaria Turkuun tulosta. Ilo oli kyllä minun puolellani.