Hitchcockin kadonnut elokuva löytyi puutarhavajasta

Ohjaaja Alfred Hitchcockin kadonnut elokuva Valkoinen varjo on löytynyt Uuden-Seelannin elokuva-arkistolle lahjoitettujen tavaroiden joukosta. Löydetyt kolme filmikelaa sisältävät yli puolet vuonna 1923 valmistuneesta elokuvasta ja ovat ilmeisesti ainoa kopio Hitchcockin ensimmäisiin töihin lukeutuvasta elokuvasta.

kulttuuri
Alfred Hitchcock
Alfred Hitchcock vuonna 1958.EPA

Elokuvan loppuosan sisältävien kolmen filmikelan kohtaloa ei tiedetä.

Valkoinen varjo on mykkäelokuva, joka kertoo kahdesta sisaresta. Toinen naisista on enkelimäisen kiltti, toinen ilkeä ja vailla sielua. Suomessa elokuvaa esitettiin vuonna 1926.

Hitchcock kirjoitti elokuvan käsikirjoituksen, suunnitteli lavasteet, leikkasi elokuvan ja toimi apulaisohjaajana. Elokuvan ohjasi Graham Cutts.

Kadonneeksi luultu Valkoinen varjo löytyi elokuva-arkistolle vuonna 1993 lahjoitettujen mykkäelokuvien joukosta. Elokuvat lahjoitti Hastingsin kaupungissa elokuvakoneenhoitajana työskennelleen Jack Murtaghin kuolinpesä.

Koneenhoitajien oletettiin tuhoavan filmikopiot sen jälkeen, kun elokuva poistui teatterin ohjelmistosta. Murtagh oli kuitenkin säilyttänyt filminauhat ja varastoinut ne puutarhavajaansa. Kaksi vuotta sitten Murtaghin jäämistöstä löydettiin kadonneeksi luultu John Fordin ohjaama mykkäkomedia Upstream.

Lähteet: AFP, YLE Uutiset