Mubarakin oikeudenkäynti näyttää, toteutuuko demokratia Egyptissä

Tänään alkanutta oikeudenkäyntiä Egyptin entistä presidentti Hosni Mubarakia vastaan pidetään koetinkivenä Egyptin demokratialle. Oikeudenkäyntiä johtamaan valittu tuomari Ahmed Rifaat tuo toivoa oikeuden toteutumiselle.

Ulkomaat

- Tuomari Ahmed Rifaat on uskaltanut antaa kovia tuomioita Mubarakin läheisille jo tämän valtakauden aikana. Tämä tuo toivoa monille Egyptiläisille, jotka ovat toivovat demokratian toteutumista, paikanpäällä Kairossa oikeudenkäyntiä seurannut YLE Uutisten toimittaja Aleksi Kalliomäki kertoo.

Mubarakia syytetään muun muassa maakeinottelusta sekä valtion varojen väärinkäytöstä, joista voi seurata jopa kuolemantuomio. Vanhan ja sairaan Mubarakin ei kuitenkaan uskota saavan niin ankaraa tuomiota.

Syytteiden mukaan Mubarak ja hänen entinen sisäministerinsä Habib al-Adli olivat päättäneet mielenosoittajien ampumisesta jo ennakkoon viime talven kansannousujen aikaan.

- Voi olla, että armeija on päättänyt oikeudenkäynnin tuloksen jo etukäteen. Lopputulos kuitenkin todistaa, onko armeija valmis uudistuksille. Kaduilla sitten nähdään, mitä mieltä kansa on päätöksestä, Kalliomäki kertoo.

Oikeudenkäynti Mubarakia vastaan jatkuu elokuun 15. päivä.

Tuomari Rifaatia pidetään ripeänä toimijana, joten oikeudenkäynnin on arvioitu kestävän kahdesta viikosta kuukauteen.

Lähteet: YLE Uutiset