1. yle.fi
  2. Uutiset

Sirkuselämä viehättää 30:n vuoden jälkeenkin

35 vuotta Suomea kiertäneen Sirkus Finlandian mukana liikkuu liki 80 työntekijää. Työntekijät ovat toisilleen kuin yhtä suurta perhettä niin hyvässä kuin pahassa. Sirkuselämä on myös muuttunut vuosien varrella.

sirkus
Sirkuslaisten asuntovaunu sisältä
YLE / Kia-Frega Prepula

Carl-Gustaf Jernström lähti työn perässä Ruotsiin 60-luvun puolenvälin tienoilla. 10 vuotta sirkuselämää Ruotsissa viettänyt Jernström palasi lopulta Suomeen ja päätti perustaa oman sirkuksen kotimaahan. Syntyi Sirkus Finlandia.

Sirkustirehtööri Carl-Gustaf Jernströmin ja kuljetuspäällikkö Hannu Laaksonen ovat viettäneet kiertue-elämää yli 30 vuotta. Moni asia, erityisesti asumisolot, ovat vuosien aikana muuttuneet.

Suihkut, saunat, hellat

- Ennen ei ollut mitään pesumahdollisuuksia asuntovaunuissa, kävimme jossain huoltoasemien vessoissa vähän pesulla, mutta nyt vaunussa on niin saunat kuin suihkut, sirkustirehtööri kertoo.

Sirkuslaiset asuvat eri kokoisissa vaunuissa ja yhteisöllisessä elämäntavassa on hyvät ja huonot puolensa. Aina on seuraa ja tietää varmasti, mitä naapuri tekee. Jokaisella on kuitenkin oma keittomahdollisuus, pieni jääkaappi ja hella, jotta voi laittaa mieleistään ruokaa.

Kaikille yhteisöllinen elämäntapa ei kuitenkaan sovi. Se vaatii sirkuslaisten mielestä tiettyä hulluutta ja pitää sopeutua tilanteeseen kuin tilanteeseen.

- Lyhimmän aikaa täällä viihtynyt istui alas, joi kahvikupin ja lähti, muistelevat miehet hymyillen yhtä lyhyttä sirkusuraa.

Vaikka elämä onkin kiertueen aikana epäsäännöllistä, tulee päiviin kuitenkin tietty rytmi. Sirkuskaravaani lähtee yleensä aamulla ennen yhdeksää kohtii uutta paikkakuntaa ja sirkusteltta ja muut varusteet on pystytetty yleensä aamupäivän aikana seuraavalle paikkakunnalle. Välillä Sirkus Finlandia pysähtyy useammaksi päiväksi samalle paikkakunnalle. Silloin sirkuslaisetkin viettävät lepposia iltoja grillaten, käymällä keilaamassa, elokuvissa tai vaikka paikallisessa karaokebaarissa.

Vapaus viehättää

Sirkusseurueesta tulee väkisinkin kuin yksi suuri perhe. Hannu Laaksosta elämäntapa viehättää.

- Tämä on vapaata, ehkä sitä sitten sen verran on kulkurinverta, että pitää päästä liikkumaan paikasta toiseen, mies pohtii.

Carl-Gustaf Jernström pohtii elämäntyötään ja on tyytyväinen.

- Luulen, että monien vaikeuksien jälkeen olen onnistunut melko hyvin. Nyt on hyvä työpaikka, sirkustirehtööri sanoo, eikä edes mieti eläkkeelle jäämistä.

Lähteet: YLE Keski-Pohjanmaa

Lue seuraavaksi