Joensuun ukuleleorkesteri nauttii soittamisesta

Joensuun ukuleleorkesteri on Antti Raskin ja Outi Santaniemen perustama kokoonpano, joka keskittyy virtuoosimaisen soiton sijaan hyvään meininkiin ja yhteissoiton riemuun.

ukulele
Joensuun ukuleleorkesteri esiintyy Joensuun torilavalla
YLE / Tapio Laakkonen

Ukulele on nelikielinen, kitaranmuotoinen Hawaijilainen perinnesoitin. Kalliimmat ukulelet ovat tehty kunnon soitinpuista, mutta Joensuun ukuleleorkesterin käyttämät soittimet ovat pääasiassa halvempia vanerisia pelejä. Yhtyeen ideologiaan tämä kuitenkin sopii hyvin.

- Ukulele on sellainen täydellinen leirinuotiosoitin. Sitä on helppo rämpyttää ja mukaan pääsee nopeasti, kertoo yhtyeen toinen solisti Outi Santaniemi.

Yhtye koostuu pääasiassa musiikinopiskelijoista ja mukaan porukkaan on päässyt helposti.

- Itse olin soittanut ukulelea yhteensä neljä tuntia koko elämäni aikana ennen ensimmäistä keikkaa, sanoo Joensuun konservatoriossa viulua pääsoittimenaan soittava Laura Timonen.

Karjalantalon houseband

Joensuun ukuleleorkesteri keikkailee noin kerran kuussa kulttuuritavaroiden vaihtotorin yhteydessä Karjalantalolla, jossa poppoo toimii housebandina.

- Kerran kuussa on ollut ihan hyvä tahti soittaa. Sitä useammin olisi keikkoja hankala järjestää, koska orkesterin jäsenillä on omasta takaa jo niin paljon muita bändikiinnityksiä, selventää Santaniemi.

Orkesterissa on yhteensä noin kymmenen jäsentä, mutta keikkakokoonpano saattaa vaihdella sen mukaan kuka kerkeää paikalle.

- Kertaakaan koko porukka ei ole ollut samaan aikaan keikalla ja joskus ennen keikkaa tai treenejä saattaa tulla uusia tyyppejä mukaan, naurahtaa Santaniemi.

Orkesterin ovet ovatkin uusille soittajille edelleen auki. Orkesteriin päästäkseen täytyy omistaa ukulele ja intoa soittaa.

- Helpoin tapa päästä mukaan on käydä meidän facebook -sivuilla ja ilmoittautua mukaan. Tai sitten voi toki tulla keikan jälkeen nykäisemään hihasta, kertoo Santaniemi.

Ohjelmistossa tuttuja hittejä

Joensuun ukuleleorkesterin ohjelmisto koostuu tutuista pophiteistä, jotka on sovitettu ukulelelle. Yhtyeen kokoonpanoon kuuluu myös beatboxaaja sekä kontrabasisti.

- Biisejä tulee koko ajan lisää ohjelmistoon. Joku vaan tuo kappaleen josta tykkää treeneihin ja sitten opetellaan yhdessä soinnut, sanoo Asra Topcu, yksi orkesterin jäsenistä .

- Beatboxaaja ja basisti tekevät omat mielenkiintoiset sovituksensa. Ukulele-sovitusten kanssa ei olla niin tarkkoja. Mietitään vaan, että kuka rämpyttää vähän nopeammin ja kuka vähän hitaammin, jatkaa Topcu.

Seuraavan kerran Joensuun ukuleleorkesterin voi nähdä keikalla 3.9. Karjalantalolla.

Lähteet: YLE Pohjois-Karjala / Antti Makkonen