Uudellamaalla matkaa tekevät linja-autot pääosin hyvässä kunnossa

Poliisi ratsaa tämän viikon ajan busseja niin Loviisassa maantiellä kuin Helsingin keskustassakin. Ratsiassa tarkastetaan muun muassa kaluston ja kuljettajan kunto sekä lupapaperit.

linja-autot
Venäläinen turistibussi jarrutestissä Loviisan kohdalla 7-tien levähdysalueella.YLE

Tällä viikolla monen linja-auton matka katkeaa hetkeksi seiskatien varrella Loviisassa. Poliisi ratsaa busseja yhteistyössä rajavartiolaitoksen ja katsastuksen ammattilaisten kanssa.

- Pääasiassa linja-autot ovat olleet yllättävän hyvässä kunnossa, jarruvikoja on ollut joitain kappaleita ja myös valovikoja, mutta ei mitään kauhean katastrofaalisia ongelmia ole ollut, kertoo linja-autojen alla könyävä katsastusmies Ilkka Vento.

Ongelmia luvissa, ei niinkään kalustossa

Eu:n laajuinen teemaviikko tulee poliisin mukaan tarpeeseen, sillä muiden töiden ohessa bussien tarkastaminen jää usein vähemmälle. Vaikka kalustossa ei olekaan kovin paljon moitittavaa, ei kaikilla ole lupa-asiat kunnossa. Kahdeksasta tarkastetusta linja-autosta on paljastunut kaksi luvatonta tapausta, sanoo Liikkuvan poliisin Helsingin yksikön ylikonstaapeli Timo Harjaluoma.

- Toisessa bussissa on ajettu reittiliikennettä ilman lupaa ja toisessa bussissa on otettu kyytiin sellaisia matkustajia, jotka eivät ole olleet tullessa kyydissä eli noutoliikennettä ilman asianmukaista lupaa.

Helsingissä ratsia keskittyy puolestaan paikallis- ja seutuliikenteen busseihin. Kaupungin sisällä ongelmatkin ovat hieman toisenlaisia kuin maanteillä, toteaa Helsingin poliisin komisario Heikki Kallio.

- Suurin ongelma on se, että kuljettaja ei välttämättä ole kunnossa, kuljettaja on väsynyt tai jonkun aineen vaikutuksen alaisena, mutta onneksi näitä tapauksia ei tule vastaan kovin usein.

Kotimaisten ja ulkomaisten ajoneuvojen välillä ei suuria eroja

Vaikka linja-autot ovat ratsian pääkohteena, päätyy jarrudynamometriin paljon myös raskaan liikenteen kalustoa. Erityisesti syynätään ulkomaalaisia ajoneuvoja. Timo Harjaluoman mukaan kotimaisten ja ulkomaisten ajoneuvojen välillä ei ole enää kovin suurta eroa.

- Kyllä ne sakot jakautuvat kohtuullisen tasaisesti sekä suomalaisille että ulkomaalaisille, että tänä päivänä eri maiden kalustoissa ei enää ole niin suuria eroja. Varsinkin itäisen naapurin kalusto on viime vuosina todella paljon parantunut, se on jo ihan meidän suomalaisten tasolla.

Kolmipäiväinen ratsia päättyy Loviisassa keskiviikkona. Kymmenistä tarkastettavista ajoneuvoista osa pääsee huomautuksella, mutta lähes puolet jatkaa matkaa sakkolapun kanssa.

Lähteet: YLE Helsinki / Hanna Myllys