1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Oulu

Oululaisista paikannimistä on moneksi

Oululainen ei aina käytä puheessaan virallisia paikannimiä, vaan esimerkiksi Kaukovainio lyhentyy Kaketsuksi ja Puolivälinkangas Puokkariksi. Nuorison suussa Lämsänjärvi saattaa vääntyä Lämykäksi tai keskustan alue Kapeksi.

Jotkut tuntevat Toripakan bussipysäkin paremmin Kullaksen pysäkkinä. Kuva: YLE

Oulun yliopiston suomen kielen laitokselta valmistunut Emma Rousu tutki viime vuonna valmistuneessa pro gradu- työssään, millaisia nimityksiä nuoriso käyttää oululaisista paikoista. Työn aineisto on kerätty 16–19-vuotiailta oululaisnuorilta, ja ikäluokka näkyy aineistossa muun muassa siinä, että puhekielisiä nimityksiä keräsivät erityisesti nuorille suunnatut keskustan liikkeet ja koulut. Esimerkiksi Oulun Suomalaisen Yhteiskoulun lukio keräsi paljon lempinimiä.

- Osa kutsuu edelleen Kuusiluodon lukioksi tai sen entisillä nimillä kuten Kuuska. Sitten voidaan sanoa Osykki tai Sykki. Koulu voi olla myös Tylypahka, mikä tulee siitä, että ajatellaan että opiskelijat ovat noitia. Koulu on ilmaisutaitopainotteinen, missä sitten pukeudutaan ehkä vähän persoonallisemmin, Rousu avaa merkityksiä nimien taustalla.

Viimeinen nimitys on peräisin Harry Potter -kirjoista, joissa päähenkilö opiskelee velhoille tarkoitetussa Tylypahkan opinahjossa. Se saattaa Yhteiskoulun oppilaiden suussa vääntyä myös muotoon Kuusipahka.

Toppila - Suomen Detroit?

Myös Oulun kaupunginosat saivat Rousun aineistossa tilaa. Toppilalle annetut lempinimet eivät kaupunginosaa juuri mairittele. Aluetta voidaan kutsua huumeisiin viittaavalla nimellä Douppila, tai sitten paikka rinnastetaan rapakon takana sijaitseviin rapistuviin teollisuuskaupunkeihin.

- Toppilaa ajatellaan vähän huonomaineisena alueena, ja se ottaa ihan hauskasti esimerkkejä Amerikasta, eli Toppilaa kutsutaan myös Detroitiksi tai Chicagoksi, Rousu kertoo.

Vanhempi väki tuntee Höyhtyän grillin Höhärinä, mutta nuorten suussa se voi vääntyä myös muotoon Höde, Höhis tai Höhä.

Rousu toteaa, että nuoret ovat hyvin innovatiivisia uusia nimiä keksiessään. Monesti uuden nimen keksiminen on tarpeellistakin, jos paikan virallista nimeä ei ole tiedossa.

Vaikka esimerkiksi Tuiran uimarannasta käytetään nuorison keskuudessa laajalti nimitystä Tuira Beach, Rousun mukaan oululaisista paikoista ei löydy montaakaan englantilaisperäistä nimitystä.

- Englannin kielestä väännettyjä muunnoksia on aika vähän, mikä on aika kiva näin suomen kielen näkökulmasta.