Reijo Mäki kesäkirjojen kuningas

Dekkarikirjailija Reijo Mäen Mustasiipi on kesän myydyin kotimainen kaunokirja. Kymmenen kärjessä on myös Heli Laaksosen Peippo vei, joka on tilastoissa seitsemäntenä.

Reijo Mäki. Kuva: Lassi Lähteenmäki / Yle

Dekkarikirjallisuus pitää kotimaisen kaunokirjallisuuden kahta kärkipaikkaa, sillä Mäen jälkeen toisena on Jarkko Sipilän Muru. Neljäntenä listalla on Tuomas Kyrön Mielensäpahoittaja. Kirjan muotoon taipuneet tekstit on kuultu alunperin Yle Radio Suomessa Antti Litjan lukemina.

Käännetyn kaunokirjallisuuden kärjessä on englantilaisen David Nichollsin Sinä päivänä. Lasten ja nuorten kirjojen kärjessä on pohjoismaista väriä. Kärkipaikkaa pitää Timo Parvelan Ella ja Sampan urotyöt -kirjalla. Toisena on ruotsalaisen Lin Hallbergin, Suuri seikkailu, Sinttu ja kolmantena Sinikka ja Tiina Nopolan Risto Räppääjä saa isän.

Neljäntenä tämän kesän listalla on jo vuonna 1997 alunperin julkaistu Harry Potter ja viisasten kivi.

Tietokirjojen ykkösenä on Jan Pedersenin ja Lars Svenssonin Linnut äänessä -äänikirja. Kahdenkymmenen tietokirjan joukossa on yhteensä kuusi ruokakirjaa. Niistä korkeimmalla ovat Donna Leon ja Pianaro Rovertan Makupaloja Venetsiasta Guido Brunettin tapaan ja Kaisa Isotalon ja Raija Kuittisen toimittama Kotiruoka. Teokset ovat listalla neljäntenä ja viidentenä.

Mitä Suomi lukee -Tilasto perustuu laajan valikoiman kirjakauppojen sekä muutamien verkkokauppojen ja markettiketjujen kirjamyyntiin kesä-heinäkuussa.