1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. torikauppa

Torikivet eivät miellytä käyttäjiä

Kuopiossa etsitään parasta vaihtoehtoa torin pinnoittamiseksi. Vanhoista torin kivistä ladottiin Väinölänniemelle neljä erilaista vaihtoehtoa, joita on mahdollisuus testata ennen lopullista päätöstä. Käyttäjät ovat suhtautuneet negatiivisesti kaikkiin tarjolla oleviin vaihtoehtoihin.

torikauppa
Mukulakivipinta

Toriremontin tieltä vapautuneet mukulakivet ovat päässeet testiin Kuopion Väinölänniemellä. Vanhoista kivistä on ladottu kaksi toriruutua erilaisilla saumaustavoilla. Korotukset ja kallistukset on tehty aivan kuten oikealla torilla. Torikiviä ovat käyneet testaamassa jo muun muassa kaupungin päättäjät ja kuntalaiset sekä päivittäin torilla työtä tekevät. Vaihtoehdot eivät ole miellyttäneet käyttäjiä.

- Sahattu kivipinta, joka on nykyisin torin keskikäytävällä, on paras ratkaisu, toteaa Heikkisen kukkatarhan yrittäjä Ari Heikkinen.

- Huomattavasti parempi kuin vanha, mutta ei riittävän hyvä. Kulkureitin on oltava jalalle ystävällinen, ja tämä on jalalle ja varsinkin rollaattorille arveluttava, sanoo Kuopion torikauppiaiden puheenjohtaja Juha Leppäkoski.

Kalakukkoleipomon yrittäjä Lauri Partasen mielestä kivetys on asiakkaille liian raskas kävellä. Samaa mieltä on myös 84-vuotias Martta Haakana:

- Ehdottomasti haluaisin, että näistä ei yhtään kiveä pantaisi torille. Tasainen tori jossa on hyvä kävellä ja pyörätuolilla kulkea. Otettaisiin viimeinkiin huomioon myös vanhukset, toteaa Haakana.

Mielipiteitä kuunnellaan

Vammaisten perus- ja ihmisoikeusjärjestö Kynnys ry:n aktiivitoimija Merja Leppälä olisi toivonut myös sileää torikiveä nähtäväksi ja kokeiltavaksi Väinölänniemelle.

- Jos mielipiteitä kuunnellaan, niin olisi ollut hyvä nähdä myös se toinen vaihtoehto, Leppälä sanoo.

- Tässähän vuosi sitten virkamiehet informoivat, että nyt saadaan sitä sileää pintaa ja nyt tehtiin tällainen päätös. Ja jossain vaiheessa ihmeellisesti tämä päätös on pyörretty. Ymmärrän nämä kulttuurihistorialliset seikat, mutta torin kiveyshän ei ole suojeltu, ihmettelee Merja Leppälä.

Mukulakivet eivät ole lopullinen vaihtoehto uudelle torille, vaan tarkoituksena on kuunnella käyttäjien mielipiteitä.

- Ei tämä lopullinen ratkaisu ole, nyt kerätään palautetta ja elokuun jälkeen päätetään millainen kivetys torille tehdään, sanoo kaupungin puutarhuri Erkki Oinonen.

Hinnasta uuden kiven käyttäminen ei ole kiinni, sillä vanhan kiven puhdistuksen ja hitaamman asentamisen vuoksi hintaeroa on korkeintaan 15 prosenttia. Kyse on arvokysymyksestä esteettömyyden ja ja kulttuurihistorian ja kestävän kehityksen välillä.

Vanhat mukulakivet jäävät ainakin ylätorille kaupungintalon puolelle. Alatori voidaan kuitenkin laittaa erilaisista kivetyksistä. Uudelle alatorille sijoittuisivat todennäköisesti marja- ja ja vihannesmyyjät sekä kukkakauppiaat, kun taas muut torimyyntipaikat sijaitsisivat ylätorilla.

Palautetta torikivistä on pudonnut jo kaupugin palautelaatikkoon ja sitä kerätään koko elokuun. Palautteella on luvattu olevan merkittävä painoarvo lopullista päätöstä tehtäessä.

Lähteet: YLE Savo

Lue seuraavaksi