1. yle.fi
  2. Uutiset

Viljaa lakoon Pohjois-Pohjanmaalla

Kesän rajut ukkoskuurot ovat vahingoittaneet viljasatoja Pohjois-Pohjanmaalla. Kovat sadekuurot ovat piiskanneet noin viidenneksen alueen viljasadosta kumoon, arvioi Pro Agria Oulun kasvintuotannosta vastaava Risto Jokela. Myös varastoperunan kasvustot ovat kärsineet sateista.

viljakasvit
Viljanpuintia
YLE

Viljan hankala tilanne näkyy muun muassa Kalajokilaaksossa, missä kokonaisia peltolohkoja on lakoontunut. Risto Jokelan mukaan ukkosmyräköiltä säästyneiden peltojen satonäkymät vaikuttavat kuitenkin hyvältä. Kesä- ja heinäkuun lämmin sää on monin paikoin vauhdittanut kasvien kasvua. Viljojen puimakausi käynnistyy piakkoin.

Myös varastoperunan sadon arvioidaan muodostuvan tyydyttäväksi. Paikoin rankat sateet ovat tukahduttaneet kasvustoja Pohjois-Pohjanmaalla.

Ruissato arvioidaan suuressa osassa maata hyväksi, ainoastaan Itä-Suomessa ja Pohjois-Pohjanmaalla sato jää keskimääräiseksi. Sadon laatu arvioidaan tyydyttäväksi tai hyväksi. Varsinais-Suomessa, Hämeessä ja Etelä-Karjalassa kolmannes ruiskasvustoista on lakoontunut, Pohjois-Pohjanmaalla jopa puolet.

Säilörehun toisen sadon korjuu aloitettiin heinäkuun loppupuolella lähes koko maassa. Sadosta on korjattu Pohjois-Pohjanmaalla 20-50 %:a ja rehun laatu arvioidaan tavanomaista paremmaksi.

Lähteet: YLE Oulu

Lue seuraavaksi