Lappeenrannan ravintoloille hygieniasta hymynaamoja ja mutruhuulia

Lappeenrannassa tarkastajat ovat kiertäneet pikaruokaloita ja kahviloita kesän aikana. Hyvin pärjännyt kebabyrittäjä pitää tulosten julkistamista netissä hyvänä sekä ravintoloitsijan että kuluttajan kannalta.

Lappeenranta
YLE Etelä-Karjala

Terveystarkastajat ovat tehneet kesän aikana tehostetusti elintarvikkeiden laatutarkastuksia Etelä-Karjalassa. Lappeenrannan ympäristötoimi on mukana Eviran vetämässä Oiva-pilottihankkeessa, jossa ravintoloiden ja ruokakauppojen laatua pisteytetään neliportaisella hymynaama-asteikolla. Keskeistä projektissa on, että tulokset julkistetaan kuluttajan nähtäviksi internetissä. Ensimmäiset raportit ovat jo luettavissa osoitteessa www.oivahymy.fi (siirryt toiseen palveluun).

Lappeenrannan terveysvalvonnan johtaja Päivi Roine kertoo tarkastajien kesällä kiertäneen etenkin pikaruokaloita, kioskeja ja kahviloita. Yrittäjät ovat Roineen mukaan ottaneet tarkastukset positiivisesti vastaan. Yritykset ovat pärjänneet tarkastuksissa hyvin, mutta pienempiin ruokapaikkoihin siirryttäessä myös välttäviä c-arvosanoja on jouduttu antamaan. Huonointa arvosanaa eli mutruhuulista naamaa ei ole jouduttu antamaan.

Roineen mukaan monet ennen nihkeästi tarkastajien korjausvaatimuksiin suhtautuneet yritykset ovat tehneet korjauksia innokkaammin. Ympäristötoimessa on myös keskusteltu siitä kuinka Eviran laatukriteereitä tulkittaisiin mahdollisimman yksiselitteisesti.

- Toimintaympäristöt ovat ravintoloista riippuen hyvin erilaisia, mikä aiheuttaa tulkinnanvaraa joissain tilanteissa. Peruskriteerit ovat kuitenkin selvät tarkastajille, sanoo Roine.

Kebab-yrittäjä pärjäsi hyvin

Lappeenrannassa kahta kebab-pizzeriaa pyörittävä Halal Kasapin ravintolat pärjäsivät tarkastuksissa hyvin. Halal pitää tarkastusten tulosten julkistamista netissä hyvänä asiana:

- Ulkomaalaisia ravintoloita kohtaan on joskus ennakkoluuloja, mutta nyt asiakkaat voivat käydä tarkastamassa itse kuinka elintarvikeasiat on hoidettu, korostaa Halil.

- Minusta nämä asiat pitää olla ilman muuta kunnossa jos aikoo pysyä alalla, sanoo vuodesta 2002 pikaruokala-alalla Lappeenrannassa toiminut Halil.

Ravintoloiden ja ruokakauppojen pisteytykset voi käydä lukemassa osoitteessa www.oivahymy.fi (siirryt toiseen palveluun)

Lähteet: YLE Etelä-Karjala