Koloradonkuoriainen hyppyyttää tarkastajia perunapelloilla

Hämeen perunapelloilta löytyneet koloradonkuoriaisten toukkapesäkkeet työllistävät kasvintarkastajia Lopella ja Sysmässä. Tähän mennessä Suomessa on löydetty kaikkiaan jo 18 koloradonkuoriaisesiintymää. Koloradonkuoriainen on paha perunan tuhooja, mutta se ei estä perunan käyttöä.

Kotimaa
koloradonkuoriaisten syömiä perunanlehtiä
Tältä näyttävät koloradonkuoriaisten syömät perunan lehdet.YLE / Ville Välimäki
Kasvintarkastaja etsii koloradonkuoriaisia Loppilaisella perunapellolla.

Lopen Pilpalasta löytyi viime viikolla kaksi erillistä koloradonkuoriaisten toukkapesäkettä. Eri-ikäisten toukkien pesäkkeet sijaitsivat noin kolmen kilometrin päässä toisistaan. Ahnaiden tuholaisten nakertamat perunanlehdet paljastivat pesäkkeet, kertoo tarkastuksia johtava Hämeen ELY-keskuksen kasvintarkastaja Leena Sihvo.

Ensimmäiset torjuntatoimet on jo tehty pelloilla, mutta mahdollisten uusien pesäkkeiden etsintää jatketaan Lopella vielä ainakin tämän viikon ajan. Tarkastajat haravoivat koloradonkuoriaisten toukkapesäkkeiden löytöpaikat viiden kilometrin säteellä.

- Nyt tämä homma jatkuu siten, että peltoja tarkkaillaan säännöllisin välein ja käydään katsomassa löytyykö vielä uusia toukkia tai uusia aikuisia.

- Lisäksi tietyn ajan kuluttua kemialllisesta torjunnasta nostetaan perunan varret ylös, kuokitaan maata ja etsitään sieltä mahdolliset kotelot ja kerätään ne pois.

Sihvo muistuttaa, että koloradonkuoriaisten jälkitorjunta jatkuu vielä pitkälle ensi kevääseen. Eli keväällä löytöpaikalle istutetaan perunaa, jolla houkutellaan mahdolliset talvehtineet yksilöt satimeen.

Ilmavirtaukset ja myrskyt toivat tuholaiset

Koloradonkuoriaiset ovat tänä kesänä levinneet ennätyksellisen laajalle alueelle. Sekä kotitarve että ammattiviljeliöiden kannattaakin jatkaa koloradonkuoriaisten tarkkailua, koska uusia esiintymiä löydetään lähes joka päivä.

Kasvintarkastaja Leena Sihvo arvioi, että kuoriaiset ovat tulleet eteläiseen Suomeen kaakkoisten ilmavirtausten mukana Venäjän puolelta ilmeisesti jo juhannusviikolla.

- Silloin oli rajuja ukkoskuuroja, joiden mukana ne ovat tavallaan tahtomattaankin lennähtäneet rajojen yli. Myrskyt ovat riepotelleet niitä ja juuri ehkä sen takia niitä on tipahdellut sattumanvaraisesti mihin sattuu.

Koloradonkuoriainen on yksi pahimmista perunan tuhoojista. Sen toukat syövät tehokkaasti perunan lehtiä ja varsia.

- Ne eivät kuitenkaan vahingoita perunan mukulaa eli perunaa voi syödä ihan kuten ennenkin, painottaa Leena Sihvo. Paitsi jos ne tekevät suurta tuhoa perunaviljelmällä, niin silloin ei tietenkään saada perunasatoa.

Lähteet: YLE Häme / Anne Niskanen