1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Kokkolan kaivauksista ilmoille tuhat esinettä

Roosin talon tontin kaivauksissa Kokkolassa on löytynyt noin tuhat esinettä englantilaisista liitupiipuista lukuisiin puumerkkeihin, nahkakenkiin ja hyvin säilyneeseen puuhuiluun. 1600- ja 1700-luvulta peräisin olevat puuesineet ovat säilyneet erityisesti kostean maaperän ansiosta, paikalla on ollut lampi.

Kuva: YLE / Helena Mehtälä

Nyt esineet säilötään ja analysoidaan. Kaivauksia johtanut Risto Nurmi toivoo, että löydetyt esineet asetetaan näytteille Kokkolaan kaivauspaikalle rakennettavaan uuteen museoon.

- Meillä on huomattavan suuri määrä puumerkkejä, kaiverrettuna eri esineisiin. Suurin osa on rakennuslaudoissa. Sitten on huomattava määrä kenkiä, nahkakenkiä. Toinen poikkeuksellinen määrä on englantilaisia liitupiippuja, englantilaisia ei yleensä tämän ajan kerrostumista löydy. Orgaanisten esineitten määrä täällä Kokkolassa on se kaikkein merkittävin juttu: puuta, luuta nahkaa.

Esineiden säilymistä on edesauttanut se, että rakennusten vieressä on ollut kosteikko.

- Tämä koko alue on itse asiassa ollut alunperin hyvin märkää. Tässä on täytetty kuoppia ja tasoitettu maanpintaa jo 1600-luvulla. Tuo kosteikko, joka on täytetty vajaan metrin kerroksella erinäistä rakennusjätettä, veistolastua, kirveslastua, jopa lehmän lantaa sekä muuta orgaanista jätettä. Eli kyllä tämä on todella märkä paikka ollut, sanoo filosofian tohtori, kaivausten johtaja Risto Nurmi K.H. Renlundin museosta.

Kaksi kuukautta kestäneet arkeologiset kaivaukset päättyvät Kokkolassa tällä viikolla.