Öljyjätti Shell vastuuseen Nigerian öljyvuodoista

Öljy-yhtiö Shell ilmoitti, että nigerialainen Bodo-kalastajayhteisö voi hakea korvauksia vuosien 2008 ja 2009 öljyonnettomuuksien vuoksi. Oikeusprosessi on poikkeuksellinen, koska se käydään Isossa-Britanniassa.

Ulkomaat
Mies kanootissa kalastelee keltaisten öljyputkien alapuolella.
Shell on toiminut Nigeriassa jo 1950-luvulta lähtien. Nigeria on yksi merkittävimmistä raakaöljyn toimittajista Yhdysvaltoihin.EPA / Marshall Wolfe

Öljyjätti ei kommentoi oikeudenkäyntiprosessia, joka voi viedä kuukausia. Yhtiö on hyväksynyt vastuunsa, ja sitä odottaa jopa satojen miljoonien dollarien lasku Nigeriassa vuosina 2008 ja 2009 tapahtuneista öljyvuodoista.

Öljyvuodot tapahtuivat Ogonimaan seudulla, Nigerjoen suiston alueella, ja ne tuhosivat 69 000 asukkaan Bodo-kalastajayhteisön alueita laajalti.

Sanomalehti Guardianin mukaan Ogonimaan öljyvuotoja tutkineet asiantuntijat arvioivat, että vahingot voivat olla jopa yhtä laajat kuin Exxon Valdezin katastrofi Alaskassa vuonna 1989, jolloin 45 640 kuutiometriä öljyä tuhosi alueen rannikon.

Oikeusprosessi Isossa-Britanniassa

Bodo-yhteisöä edustavat Leigh Day & Co:n asianajajat toteavat, että kyseessä on ennakkotapaus, koska oikeusprosessi käydään Nigerian sijaan Isossa-Britanniassa.

Protestiryhmät ovat yrittäneet vuosien ajan hakea korvauksia öljy-yhtiöiltä niiden kotimaiden tuomiovallan alla, koska yhtiöiden kotimaissa oikeusprosessit saavat yleensä laajemman huomion ja hakijat suuremmat korvaukset.

Bodo-ryhmän asianajajat ilmoittivat, että Shell on virallisesti hyväksynyt vastuunsa.

- Tämä on yksi suurimmista öljyvuodoista, mitä maailmassa on nähty, ja silti se on jäänyt lähes huomioimatta, asianajajat toteavat.

Ympäristötuhoja vuosikymmeniä

Kansalaisjärjestöjen mukaan öljyvuodot ovat osa vuosikymmeniä jatkuneita ympäristötuhoja Nigeriassa.

Shell lopetti öljyn pumppaamisen Ogonimaassa 1990-luvun alussa kirjailija ja aktivisti Ken Saro-Wiwan pitkän kampanjan onnistumisen jälkeen. Saro-Wiwa väitti, että britannialais-hollantilainen öljyjätti oli tuhonnut Ogonimaan yhteisöt. Nigerian sotilashallinto määräsi Saro-Wiwan myöhemmin hirtettäväksi kansainväliseen skandaaliin yllyttämisestä.

YK:n ympäristöohjelma luovuttaa riippumattoman, tieteellisen arvion Ogonimaan öljyonnettomuuksista Nigerian presidentille Goodluck Jonathanille torstaina.

Lähteet: Reuters, YLE Uutiset