1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Vanhojen ikkunanraamien kunnostus kannattaa

Vanhat ikkunankehykset ovat arvokkaita. Ne kestävät pidempään kuin uudet raamit. Moni on tämän huomannut ja niinpä ikkunaentisöijät ovatkin työllistettyjä. Käyttökelpoista materiaalia päätyy kuitenkin myös kaatopaikalle.

Ikkunaentisöijä Mari Impivaara ja 1850-luvun ikkunat. Kuva: YLE / Anri Koski

Ikkunaentisöijä Mari Impivaaralla on työn alla vanhat ikkunanraamit. Ne ovat Kristiinankaupungista ja peräisin 1850-luvulta. Vanhojen raamien materiaali on parempaa kuin nykyikkunoiden.

- Suurin ero on puumateriaalissa. Nykypäivänä puu ei ole enää yhtä tiivistä. Tehokkuuden nimissä puuta korjataan ympäri vuoden. Nykyaikaiset sahat eivät tykkää tiheäsyisistä ja pihkaisista puista. Pihka kun helposti tukkii sahanterät, selittää mustasaarelainen Mari Impivaara Ikkunaverstas Pelargoniasta.

Mari Impivaara lisää, että toisena syynä nykypokien heikompaan säilymiseen on pintamateriaali. Ikkunoissa käytetään maaleja, jotka eivät hengitä ja tällaiset maalit eivät kyllästä eivätkä suojaa puuta. Itse hän käyttää pellavaöljymaaleja.

Ikkunoihin tiukkasyistä puuta

Ennen puut kaadettiin talvella, jolloin niissä oli vähiten eliöitä ja lahottajasieniä. Ikkunanpuitteisiin taas valittiin puista parhaat, eli tiheäsyiset ja pihkaiset mäntylaudat, joissa pihka toimi luonnollisena kyllästysaineena.

- Taitekohta oli 1950-luku. Vaikka oli niukkuutta vielä sotien jälkeen pula-aikana, niin se mikä käytettiin oli hyvää rakennusmateriaalia, muistuttaa Impivaara.

Vanhan kunnostaminen on yleensä kannattava vaihtoehto. Syitä kunnostamatta jättämiseen on ammattilaisen mielestä hankala löytää.

- Vielä ei sellaista ole tullut vastaan. Yleensä vanha kannattaa aina kunnostaa. Yhden kerran tosin olen joutunut sanomaan asiakkaalle, ettei korjaaminen kannata. Se koski 1980-luvun ikkunoita, sanoo Impivaara.

Hävittämisvimma on edelleen kuitenkin kova. Kaatopaikoille joutuu hyvää tavaraa niin puukehyksiä kuin ikkunalasiakin. Erityisen surullinen Impivaara on, kun hän näkee esimerkiksi roskalavoilla rikottuja käsinpuhallettuja ikkunalaseja. Niitä ei enää valmisteta Suomessa.