Ikääntyviä houkutellaan asuntokaupoille hienovaraisin keinoin

Väestön ikääntyminen on saanut rakennusliikkeet joukolla pohtimaan asuntorakentamista senioreille. Asuntoja markkinoidaan kuitenkin hienovaraisesti, sillä seniori-sanan on todettu karkottavan asiakkaita. Suurin osa rakennuttajista tarjoaa senioreille räätälöityjen konseptikotien sijaan muutostöitä tavallisiin asuntoihin.

talous
Asunnon pohjakuva asuntoesittelyssä.
Yle

Asuntorakentajat NCC ja Sato lanseerasivat omat tuotteensa ikääntyville kansalaisille jo kymmenisen vuotta sitten. NCC:n nimesi omansa Aktiivikodiksi.

- Aktiivikodissa on otettu huomioon vanhenevan väestön erityistarpeet, esimerkiksi liikkumisen vaikeudet. Myös asunnon sijainti ja palvelut ovat oleellisia, NCC:n kehityspäällikkö Antti Pirhonen kuvailee.

Pirhonen myöntää, että kymmenessä vuodessa konseptikodin vetovoima on ehtynyt. Asuntorakentamisen tiukentuneet säännöt ovat tehneet tavallisista uudisasunnoista entistä esteettömämpiä. Esimerkiksi pyörätuolin on mahduttava kääntymään ihan tavallisen asunnon vessassa.

Lisäksi kokemus on osoittanut, ettei sana "seniori" erityisesti edistä asuntomyyntiä. Sekä Saton Seniorikodit että NCC:n Aktiivikodit on suunnattu yli 50-vuotiaille. Käytännössä asukkaiden keski-ikä lähentelee seitsemääkymmentä.

Valmispaketeista yksilöllisiin ratkaisuihin

Myös Skanskasta kerrotaan, että kolmanteen ikään ehtineet ovat kasvava ja varakas ostajakunta. Erikseen konseptoituja tuotteita heille ei kuitenkaan ole.

- En usko, että tulee olemaan yhtä seniorikonseptia joka pätee kaikille. Jos kolmekymmentä vuotta sitten kaikki eläkeläiset halusivat mennä päivätansseihin ja askarrella iltaisin yhdessä kerhohuoneessa, niin nykypäivänä senioreissa on ihan yhtä monta erilaista segmenttiä ja arvopohjaista kohderyhmää kuin missä tahansa muussa ikäluokassa, Skanska-kotien tuotekehitysjohtaja Susanna Sucksdorff toteaa.

Suurin osa rakennuttajista tyytyykin tarjoamaan tavallisiin asuntoihin tarpeen vaatiessa tehtäviä muutostöitä, esimerkiksi tukikahvoja vessaan ja kylpyhuoneeseen.

Rakennuttajat arvelevat, että rakentamisen sijaan senioriasumisen pullonkaulaksi muodostuvat palvelut. Jo nyt on pulaa tukipalveluista, joiden turvin ikääntyvät voisivat asua kotona myös kunnon huononnuttua.

Lähteet: YLE Uutiset