1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Maailman kallein ruokasieni kasvaa myös Suomessa

Maailman kallein syötävä sieni tryffeli on harvojen herkkua. Suomesta voi löytää luonnonvaraisia tryffelisieniä, mutta Etelä-Savossa on sen sijaan alettu tutkia mahdollisuuksia niiden viljelyyn. Aamu-tv:ssä vieraillut yritysasiamies Antti Kinnunen kaavailee maailman ensimmäisestä arktisesta tryffelistä matkailuvalttia.

Tryffeleitä punnitaan Juvalla.
Äärimmäisen maukkaita tryffeleitä tutkitaan innokkaasti eteläisessä Savossa, Juvan kunnassa. Yritysasiamies Antti Kinnunen kertoi Aamu-tv:ssä olennaiset puolet näistä maailman kalleimmista sienistä. Parasta on, että kuka tahansa voi - tuurilla - tryffeleitä löytää.

Maan alla kasvavaa tryffelisientä on olemassa useita eri lajeja. Suomessa luonnonvaraisena esiintyvä laji on väriltään valkoinen ja nimeltään kalkkitryffeli.

Juvan tryffelikeskus-hankkeessa mukana oleva yritysasiamies Antti Kinnunen kertoo, että eri lajeissa on erilainen maku.

- Eräs laji muistutti voimakkuudeltaan valkosipulia, kun taas toisesta tuli mieleen miedompi maku. Se (tryffelin maku) on erikoinen, se ei maistu lainkaan sieneltä sillä lailla kuin suomalainen metsäsieni, Kinnunen kuvailee.

Harvinaisella sienellä on myös harvinainen hinta. Tryffelikilosta saa pulittaa muutamasta sadasta jopa kolmeen tuhanteen euroon.

- Hinta perustuu siihen, että ne ovat harvinaisia ja vaikeita löytää. Niillä on myös kautta historian ollut maine hienona herkkuna, sillä ne tulevat ranskalaisen klassisen gastronomian perinteestä.

Arktista tryffeliä kokeillaan Juvalla

Tavallisen ihmisen hajuaisti ei tryffeliä löydä. Perinteisesti etsinnässä onkin käytetty koiria, joskus myös sikoja.

- Nykyaikana on myös kehitetty elektronisia laitteita, neniä, joiden avulla tryffelin metsästystä voi tehdä. Mutta koulutettu koira on paras, Kinnunen sanoo.

Eteläsavolaiselta Juvalta ei ole löytynyt tryffeleitä luonnonvaraisina, mutta sienen kasvattamista kokeillaan parhaillaan. Suomen ainoa tryffelikeskus on ollut toiminnassa joitakin vuosia. Keskuksen johtaja ja idean isä, libyalaissyntyinen tekniikan tohtori Salem Shalekh on tuonut tryffelitietoa mukanaan Suomeen

- Hän tuli esittämään kokeiluhanketta, ja kun kiinnostuneita maanomistajia ja viljelijöitä sekä maaseudun kehittämisrahoitusta löytyi, saimme tämä käynnistettyä, Antti Kinnunen kertaa tryffelikeskuksen historiaa.

Juvalla juhlitaan syyskuussa tryffeliviikkojen merkeissä. Tuolloin on mahdollisuus nähdä esimerkiksi oikea tryffelikoira sienijahdissa, Antti Kinnunen paljastaa.

Pienelle paikkakunnalle sieniharvinaisuudesta toivotaan matkailuvalttia.

- Kukaan ei ole vielä arktista tryffeliä kasvattanut, opimme sitä mukaa kun teemme, Kinnunen sanoo.