1. yle.fi
  2. Uutiset

Maailman lehdet

Yhdysvalloissa velkakaton nostaminen ei ole rauhoittanut talouspoliittista keskustelua. Pitkän väännön jälkeen syntynyttä laihaa velkasopua on arvosteltu kovin sanoin, sillä sen ei uskota helpottavan Yhdysvaltain talousvaikeuksia.

Ulkomaat
Ulkomaisia sanomalehtiä
YLE Uutiset Grafiikka

Yhdysvaltain kongressin pitkä ja sotkuinen kiistely maan velkakaton nostamisesta päättyi viime hetkillä, kun republikaanit saivat läpi ajamansa valtion menoleikkaukset. Demokraattien ja presidentti Barack Obaman oli sovun saamiseksi nieltävä kitkerä kalkki, sillä pakettiin ei tullut heidän toivomiaan rikkaiden veronkorotuksia.

Monien mielestä kiistely paljasti Yhdysvaltain poliittisen järjestelmän heikkouden eikä helpota maan talousvaikeuksia.

Nobelisti Paul Krugman, The New York Times

Velkasopu on katastrofi presidentti Barack Obamalle ja demokraateille, ja se vahingoittaa Yhdysvaltain taantumassa olevaa taloutta. Se, että raaka kiristäminen toimii eikä sillä ole poliittisia seurauksia, vie Yhdysvaltoja yhä lähemmäksi banaanivaltioiden tietä. Tilanteessa, jossa Yhdysvaltain talous on taantumassa tänä ja todennäköisesti ensi vuonnakin, pahin vaihtoehto on valtion menojen leikkaaminen, sillä se vain syventää taantumaa.

Republikaanit ovat rohkaistuneet presidentti Obaman taivuttua kerta toisensa jälkeen heidän uhkailujensa edessä. Miksi republikaanit olisivat maltillisempia ensi kierroksella, kun he olivat nyt valmiita ajamaan maansa kriisiin saadakseen läpi äärikonservatiivisten edustajiensa tahdon? Jupakka kyseenalaistaa koko Yhdysvaltain poliittisen järjestelmän. Miten amerikkalaisen demokratian voi väittää toimivan, jos kaikkein häikäilemättömin puolue pääsee sanelemaan poliittiset ratkaisut?

The Wall Street Journal

Sopu on äärikonservatiivisen teekutsuliikkeen voitto. Se on harvinainen voitto niille, jotka haluavat pienempää valtiota. Paketissa ei ole lainkaan presidentti Barack Obaman ajamia veronkorotuksia ja sen menoleikkaukset ovat todellisia, vaikkakin pienempiä kuin me haluaisimme. Menoleikkaukset ainakin hieman lievittävät Obaman elvytyspakettien aiheuttamia vahinkoja. Se ei ole pieni saavutus, kun ottaa huomioon, että republikaanit eivät hallitse senaattia eivätkä Valkoista taloa. Samalla se osoittaa, että republikaanien voitto viime syksyn kongressivaaleissa muutti amerikkalaisen talouskeskustelun suuntaa. Ei mikään ihme, että liberaalit ulvovat tuskissaan.

Kolumnisti Michael Gerson, The Washington Post

Velkasovusta kiisteleminen on paljastanut lukuisia heikkouksia Yhdysvaltain poliittisessa järjestelmässä. Kiistan myötä Barack Obaman presidenttiys on heikentynyt. Republikaanit onnistuivat muuttamaan rutiinipäätöksen velkakaton nostamisesta voimakkaaksi poliittiseksi painostuskeinoksi. He saivat strategisen voiton. Velka, valtiontalouden vaje ja -menot ovat hallitsevia asiakysymyksiä Yhdysvaltain politiikassa, mikä tekee republikaaneista hallitsevan poliittisen voiman. Obaman pitäisi kiireesti uudelleen markkinoida talouspoliittinen viestinsä, mutta viime syksyn vaalien jälkeen hän ei ole hallinnut talouspoliittista keskustelua. Jos Obama ei pysty kääntämään tätä kehitystä, hänen uudelleenvalintansa on epätodennäköistä.

Professori Lawrence Summers, The Financial Times

Todennäköisesti tämän parempaa sopua ei ollut saavutettavissa kongressin nykykokoonpanolla. Sopu on kuitenkin helpotus, sillä Yhdysvallat ei ajautunut maksukyvyttömyyteen eikä taloutta haavoittaviin lyhytaikaisiin menoleikkauksiin. Maan keskeisiin sosiaaliturva- ja terveydenhoito-ohjelmiin ei kosketa eikä viime viikkojen poliittista näytelmää tarvitse kokea ainakaan yli vuoteen.

Amerikkalaisten taloushuolia ei velkasovulla kuitenkaan ratkaistu. Yhdysvaltain nykyongelmat liittyvät ennen kaikkea työpaikkojen ja kasvun vähyyteen, eivät niinkään mittavaan valtiontalouden alijäämään. Valitulla elvytystä mittavasti supistavalla linjalla olisi ihme, jos talous kasvaisi edes sen verran, että Yhdysvaltain työttömyys laskisi 8,5 prosenttiin ensi vuoden loppuun mennessä. Yhdysvaltain talouskasvu on seisahtunut. Tilannetta synkistävät myös Euroopan talouskriisi, öljyn hintapiikit sekä kuluttajien ja yritysten luottamuksen puute. Tässä tilanteessa on todennäköistä, että Yhdysvallat ajautuu takaisin lamaan, jos mitään ei tehdä kysynnän ja kasvun voimistamiseksi.

Lähteet: YLE Uutiset / MInna Pye

Lue seuraavaksi