Turun Musiikkijuhlat musisoi maan alla

Suomen vanhin yhtäjaksoisesti järjestetty musiikkifestivaali Turun Musiikkijuhlat avautuu perjantaina. Tänä kesänä tarjonta on kaikkien aikojen runsain. Kahden viikon aikana on yli 50 konserttia.

kulttuuri
Igor Stravinskyn Kevätuhria on terästetty breakdance-tanssijoilla ja videotaiteella.YLE / Annika Martikainen

Musiikkijuhlilla on haettu uusia esiintymispaikkoja, viime vuonna lanseerattiin kaasukello, jossa tänäkin vuonna soitetaan. Uutena ja Turun Musiikkijuhlien taiteellisen johtajan Topi Lehtipuun mukaan ainutkertaisena soittopaikkana on Samppalinnan kriisiajan luolastossa.

- Sinne ei todennäköisesti päästä tämän vuoden jälkeen. Tämä luolasto liittyy tämän vuoden valo -teemaan. Olemme vuoren sisällä, jossa mitä voi tapahtua ja miksi voi joutua pimeään.

Seuraavana aamuna puolestaan koetaan valo, kun auringon noustessa kuullaan konsertti maan päällä Samppalinnan uimastadionilla.

Ilmaisia konsertteja ja tulevaisuuden visioita

Turun Musiikkijuhlilla on tänä vuonna myös ilmaiskonsertteja. Esimerkiksi elokuun puolessa välissä juhlitaan Italian yhdistymistä ja Casagranden perheen taivalta italialaisen musiikin helmien kanssa.

- Oikea oopperan ystävän toivekonsertti, paljastaa Lehtipuu.

Tämän vuoden juhlilla lisäksi huipentuu lasten oopperaprojekti. Viides- ja kuudeluokkalaiset ovat visioineet vuotta 3011 Musiikkijuhlien ja Turku 2011 yhteisessä lastenkonsertissa.

- Tulevaisuus näyttää aika huolettomalta. Ihmiset, lehmät ja koulut lentävät, ihmiset kulkevat läpi seinien ja Legot ovat ilmaisia, Lehtipuu kertoo hymyillen

Osa konserteista loppuunmyyty

Musiikkijuhlien yleisötavoitteeksi on asetettu runsaat 15 000 kävijää. Tavoitteen saavuttaminen näyttää lupaavalta, sillä suurimpiin konsertteihin kuuluvat Marinski-teatterin orkesterin vierailut ja John Malkovichin tähdittämä kamarioopperanäytelmän The Giacomo Variations ovat jo lopuunmyydyt samoin lähes loppuunmyytyjä ovat avajaiskonsertti Stravinskin Kevätuhrin tanssiversioineen ja päätöskonsertti, jossa kuullaan Bachia kyntttilänvalossa.

Lähteet: YLE Turku